Verwarm de oven voor op 175°C. Meng in een kom de bloem, de basterdsuiker en het zout door elkaar. Snijd de boter in stukjes en schep ze door de bloem. Snijd de boter met twee messen in nog kleinere stukjes door de bloem. Je kunt dit eventueel ook doen met behulp van een keukenmachine. Klop het ei los en voeg ¾ aan de bloem toe. Kneed alles met koele hand snel tot een deegbal. Zet tot gebruik in de koelkast. Vet een springvorm (24cm) in met boter en bestrooi met een beetje bloem. Bekleed de vorm met ¾ van het deeg. Zet weer in de koelkast.
Doe de saffraan met een klein beetje heet water in een kommetje en laat staan. Doe de abrikozen in een kommetje en giet er heet water over. Laat ze minimaal 10 minuten wellen. Giet daarna het vocht van de abrikozen af en snijd ze in stukjes. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Meng met de abrikozen, kaneel, kardemon, saffraan (met het vocht) en eventueel suiker door elkaar. Roer goed om zodat de saffraan overal zijn smaak af kan geven. Laat het mengsel even rusten zodat de smaken goed met elkaar kunnen mengen. Doe ondertussen het deeg in de taartvorm. Schep de vulling in de taartvorm. Bak de taart in circa 1 uur, net onder het midden van de oven, tot hij goudbruin en gaar is. Laat eerst 10 minuten afkoelen en verwijder dan de springvorm.
Bestrooi de taart als hij nog warm is eventueel met wat kaneel, poedersuiker of kokossnippers. Ook kun je in plaats van abrikozen kiezen voor gedroogde dadels of vijgen.