Asperges met sinaasappel-saffraanvinaigrette

Meer info over Asperges

Ingrediënten

500 gr asperges (wit of groen)
2 sinaasappels
plukje saffraan
½ kleine rode ui
1 tl appelciderazijn
3 el olijfolie
1 volle el amandelschaafsel
zout en peper
Rooster amandelschaafsel in een droge koekenpan tot goudbruin en zet apart. Pers sinaasappels uit en snipper een ui. Kook sinaasappelsap met ui en saffraan tot een siroopdikte en klop er olijfolie en azijn door. Breng op smaak met zout en peper. Schil asperges indien nodig, verwijder de uiteinden en kook ze beetgaar (5 minuten voor groene, 10 minuten voor witte asperges). Leg de asperges op een serveerschaal, schep de vinaigrette erover en bestrooi met amandelschaafsel. Serveer direct.

Voorbereiding van de Ingrediënten


Amandelschaafsel Roosteren
Begin met het roosteren van het amandelschaafsel. Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het amandelschaafsel toe en rooster het, onder voortdurend roeren, tot het goudbruin is. Dit duurt slechts een paar minuten. Haal het amandelschaafsel uit de pan en zet het apart zodat het kan afkoelen.

Sinaasappelsap Bereiden
Pers de sinaasappels uit en vang het sap op in een kom. Het verse sinaasappelsap zal de basis vormen van de smaakvolle vinaigrette die over de asperges wordt gegoten.

Vinaigrette Maken


Ui en Saffraan
Snipper een uitje zo fijn mogelijk. Doe het sinaasappelsap samen met de gesnipperde ui en een snufje saffraan in een klein pannetje. Breng dit mengsel aan de kook en laat het rustig indikken tot het een siroopachtige consistentie heeft. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Olijfolie en Azijn Toevoegen
Haal het pannetje van het vuur en klop de olijfolie en azijn door het sinaasappelsapmengsel. Dit vormt de basis van de vinaigrette. Breng de vinaigrette op smaak met een snufje zout en peper naar wens.

Voorbereiding van de Asperges


Asperges Schillen en Koken
Schil indien nodig de asperges om eventuele harde schillen te verwijderen. Snijd de houtige uiteinden van de asperges af. Groene asperges hebben een kortere kooktijd en zijn beetgaar in ongeveer 5 minuten. Witte asperges daarentegen hebben ongeveer 10 minuten nodig om beetgaar te worden. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de asperges tot ze gaar maar nog steeds knapperig zijn.

Serveren


Asperges Opmaken
Leg de gekookte asperges netjes op een serveerschaal. Schep de sinaasappelsapvinaigrette gelijkmatig over de asperges zodat alle smaken goed worden opgenomen.

Amandelschaafsel Toevoegen
Strooi het geroosterde amandelschaafsel over de asperges voor een knapperige en smaakvolle afwerking. Het amandelschaafsel geeft een heerlijke nootachtige smaak en een mooie textuur aan het gerecht.

Genieten
Serveer de asperges direct, zodat ze nog warm zijn en de smaken optimaal tot hun recht komen. Dit elegante en smaakvolle gerecht is een perfecte toevoeging aan elke maaltijd, of het nu als bijgerecht of als hoofdgerecht wordt geserveerd.

Ingrediënten

500 gr asperges (wit of groen)
2 sinaasappels
plukje saffraan
½ kleine rode ui
1 tl appelciderazijn
3 el olijfolie
1 volle el amandelschaafsel
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?