Je kent hem waarschijnlijk wel, die klassieke Italiaanse salade in de kleuren van de Italiaanse vlag, gemaakt met mozzarella, tomaat en verse basilicum. Met dit recept brengen we het kleurenpalet iets in de war, door paarse aubergine toe te voegen. We hopen dat de Italianen het ons kunnen vergeven, want wij vinden deze versie gewoon heel erg lekker.
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de aubergine in plakken van iets minder dan 1 centimeter dik. Spreid de plakken uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel de olijfolie erover en bestrooi met oregano, zout en peper. Meng alles goed door elkaar zodat de aubergine rondom is bedekt met olie. Rooster de aubergine 20 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn, draai ze na 10 minuten om. Je kunt de aubergine overigens ook bereiden in een grillpan of op de barbecue. Snijd ondertussen de tomaten en mozzarella in plakken. Laat ze aubergine afkoelen tot lauwwarm. Leg de plakken aubergine, mozzarella en tomaat dakpansgewijs in een cirkel op een mooi bord. Verdeel de blaadjes basilicum erover en besprenkel tot slot met een beetje olijfolie.