Wij hebben eigenlijk altijd wel een flesje gember-limoensaus (zie dressings op deze site) in de koelkast staan, waardoor dit gerecht in no time op tafel staat. Maar ook zonder dat je deze saus al klaar hebt, heb je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd. Paddenstoelen en paksoi zijn een perfecte combinatie.
Schil de gember. Snijd de sjalot, knoflook en gember fijn. Halveer eventueel de grootste exemplaren van je paddenstoelen, zodat ze allemaal even snel gaar zijn. Snijd de paksoi in niet al te kleine repen. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak hierin de sjalot, knoflook en gember ongeveer 30 seconden. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak tot ze goudbruin en zacht beginnen te worden. Voeg de paksoi, rijstazijn, sojasaus en 2 eetlepels water toe en roerbak nog ongeveer 3 minuten tot de stelen van de paksoi een beetje zacht zijn en het geheel goed warm. Serveer met rijst en lente-uitjes.
Gebruik je de gember-limoensaus, roerbak dan de champignons, voeg de paksoi en 3 eetlepels gember-limoensaus toe en warm goed door. Het sjalotje, de knoflook, gember, rijstazijn en sojasaus kun je dan dus achterwege laten.