Baskische kool met zwarte bonen en chorizo

Een aantal jaar geleden kregen wij het kookboek Basque cadeau, over de keuken van de Noord-Spaanse regio Baskenland. Toen de wielerronde La Vuelta door deze regio reed, (Barry is fan van wielrennen) pakten wij het kookboek er weer eens bij. Daar vonden we een lekker recept voor groene kool, waar ons recept op gebaseerd is. Wij eten het graag met gegrilde paprika of gebakken witvis.

 

 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1/2 groene kool
400 gr zwarte bonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
225 (gedroogde) chorizo
1 ui
3 tenen knoflook
1 el appelciderazijn
1 volle el boter
15 gr peterselie
zout en peper

Snijd de ui en knoflook in dunne plakjes. Snijd de groene kool in parten en vervolgens in reepjes. Snijd de chorizo in blokjes van 1 centimeter. Bak de chorizo in een koekenpan, in ongeveer 10 minuten, rondom knapperig. Schep de chorizo uit de pan. Giet de olie die uit de chorizo is gekomen uit de pan en laat 1 eetlepel achter. Fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de kool, boter en 50 ml water toe. Roerbak de kool in 5-10 minuten beetgaar; de kool is dan nog een beetje knapperig en mooi groen. Giet de zwarte bonen af, spoel om en voeg ze toe aan de kool. Schenk de azijn erbij. Roerbak het geheel tot het goed warm is. Hak de peterselie fijn. Voeg de peterselie en uitgebakken chorizo toe en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1/2 groene kool
400 gr zwarte bonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
225 (gedroogde) chorizo
1 ui
3 tenen knoflook
1 el appelciderazijn
1 volle el boter
15 gr peterselie
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?