Bibimbap met Koreaanse stoofperen

Meer info over Chinese kool | Stoofperen
Bibimbap is een populair Koreaans gerecht bestaande uit rijst met een aantal groenten, een gebakken ei en pittige peperpasta. Bibimbap betekent ‘gemengde rijst’, dus vlak voordat je gaat eten meng je alle ingrediënten in je kom door elkaar en smullen maar! Wij vinden het erg lekker om de zoete gestoofde (Nashi) peren erbij te eten om tegenwicht te bieden aan de pittige saus.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

300 gr volkoren rijst
2 Koreaanse stoofperen (recept ook op de site)
200 gr Chinese kool
50 gr taugé
1 wortel
8 gedroogde shiitake paddenstoelen (toko) of 100 gr verse shiitake
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 tl (Koreaanse) chilivlokken
3 el sesamolie
3 el zonnebloemolie
3 el sojasaus
2 volle el gochujang (Koreaanse pittige peperpasta, toko of ruim gesorteerde supermarkt, eventueel te vervangen door Sriracha sambal)
1 el ahornsiroop
½ el rijstazijn of limoensap
2 el sesamzaad
2 eieren
Wel de gedroogde shiitakes 20-30 minuten in heet water. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en zet apart. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop de gochujang met 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel sojasaus, de ahornsiroop en rijstazijn door elkaar tot een glad sausje. Zet apart. Knijp de shiitakes uit en snijd in reepjes. Snijd de Chinese kool in grove repen. Rasp de gember en knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan. Roerbak hierin de helft van de gember en knoflook 2 minuten op redelijk hoog vuur. Voeg de shiitakes toe en roerbak 1 minuut. Schenk er 1 eetlepel sojasaus bij en roerbak nog 1 minuut tot ze goed warm zijn. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Verhit opnieuw 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan en roerbak hierin de overige gember en knoflook. Voeg de Chinese kool toe en roerbak 1 minuut. Voeg 1 eetlepel sojasaus en de chilivlokken toe en roerbak nog 1 minuut. Schep uit de pan en houd ook warm onder aluminiumfolie. Snijd de wortel in luciferdunne reepjes.  Doe de taugé en wortel naast elkaar in een stoommandje. Zet je stoommandje in of op een pan en stoom de taugé en wortel 2 minuten tot ze warm en beetgaar zijn. Verhit ondertussen de laatste eetlepel zonnebloemolie in de koekenpan. Bak hierin 2 spiegeleitjes. Verdeel de rijst over 2 grote kommen. Snijd de stoofperen doormidden en schep met een meloenboor de pitten eruit. Leg 2 halve peren in iedere kom rijst. Leg alle groenten in hoopjes op de rijst. Verdeel de spiegeleitjes over de kommen en schep het pittige pepersausje in het midden. Bestrooi tot slot met sesamzaadjes.  

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

300 gr volkoren rijst
2 Koreaanse stoofperen (recept ook op de site)
200 gr Chinese kool
50 gr taugé
1 wortel
8 gedroogde shiitake paddenstoelen (toko) of 100 gr verse shiitake
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 tl (Koreaanse) chilivlokken
3 el sesamolie
3 el zonnebloemolie
3 el sojasaus
2 volle el gochujang (Koreaanse pittige peperpasta, toko of ruim gesorteerde supermarkt, eventueel te vervangen door Sriracha sambal)
1 el ahornsiroop
½ el rijstazijn of limoensap
2 el sesamzaad
2 eieren

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?