Snijd de bovenkant en de onderkant van de grapefruits en sinaasappel af. Zet ze rechtop op je snijplank en snijd in een ronde beweging de schil eraf. Zorg dat je gelijk het bittere wit onder de schil wegsnijdt. Snijd de partjes grapefruit en sinaasappel tussen de vliesjes uit, zodat je mooie partjes krijgt. Doe dit boven een kommetje en vang het sap op.
Klop in een ruime kom een dressing van 3 eetlepels grapefruit-sinaasappelsap, olijfolie, ahornsiroop, azijn en blaadjes tijm (of gehakte peterselie). Breng op smaak met zout en peper. Snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringetjes en doe ze bij de dressing. Snijd de bieten in partjes en doe ze bij de dressing in de kom. Schep de partjes grapefruit en sinaasappel uit het sap en doe ze ook in de kom. Doe de rucola erbij en hussel alles vlug door elkaar. Serveer direct.
Bieten-citrussalade
Het leuke aan bietjes vinden wij dat de aardse smaak enerzijds heel goed bij de winter past, maar anderzijds ook bij de lente, zeker wanneer je er een frisse salade als deze van maakt. Je kunt er gemakkelijk een maaltijdsalade van maken door er gekookte linzen of parelgort en feta of geitenkaas aan toe te voegen.
Tip: We krijgen vaak te horen dat mensen het een ingewikkeld klusje vinden om mooie partjes zonder vlies te snijden. Maar geloof ons, oefening baart kunst en YouTube-filmpjes kijken kan een uitkomst bieden.
Ingrediënten
Bijgerecht 2 personen:2 middelgrote gekookte bieten
2 grapefruits
1 handsinaasappel
4 el extra vergine olijfolie
½ - 1 el ahornsiroop of honing
1 el azijn
1 handje pistachenoten
3 takjes citroentijm of peterselie
½ sjalot
2 handen rucola, waterkers, raapstelen of veldsla
zout en peper
Ingrediënten
2 middelgrote gekookte bieten
2 grapefruits
1 handsinaasappel
4 el extra vergine olijfolie
½ - 1 el ahornsiroop of honing
1 el azijn
1 handje pistachenoten
3 takjes citroentijm of peterselie
½ sjalot
2 handen rucola, waterkers, raapstelen of veldsla
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!