Bij het afscheid van mijn (Vivian) bijbaantje kreeg ik een fantastisch kookschrift met de favoriete recepten van mijn collega’s. Deze bietenpuree stond daar ook in. Later kwam ik het recept tegen in Jeruzalem van Ottolenghi, dus daar had mijn collega het recept waarschijnlijk uit. Maar voor mij blijft deze bietenpuree altijd net iets bijzonderder dan de andere recepten van Ottolenghi. Wij eten het graag als hoofdmaaltijd met een frisse groene salade, warme pitabroodjes, hummus van witte bonen (zie hieronder) en stengels bleekselderij om eens goed mee te dippen.
Bietenpuree:
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bieten en leg ze in een braadslede. Rooster ze onafgedekt 1 uur in de oven tot ze goed gaar zijn. Schil de bieten, snijd in stukken en laat het afkoelen. Snijd de knoflook in stukjes en verwijder de zaadjes van de peper. Pureer de bieten met knoflook, peper en yoghurt in een blender glad. Roer de dadelsiroop en olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de puree op een grote schaal. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak daarna grof. Snijd de bosuien in dunne ringetjes. Strooi de hazelnoten en bosuien over de bietenpuree. Kruimel de geitenkaas of fêta erover en bestrooi tot slot met za’atar.
Mocht je puree te dun uitpakken, wat wij nog nooit hebben meegemaakt, maar mijn collega wel, dan kun je wat gekookte aardappel of gekookte kikkererwten mee pureren.
Hummus:
Giet de bonen af en spoel om. Laat uitlekken. Pureer met een staafmixer of keukenmachine de bonen met de knoflook, komijn, citroensap en olie tot een gladde smeuïge pasta. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra citroensap en/of olijfolie.