Bietensalade met gebakken sesam-feta en honing

Meer info over Rode bieten
De gebakken sesam-feta met honing vinden wij uitzonderlijk lekker; warme, zoute feta in een knapperig laagje van goudbruine sesamzaadjes met een zoete honingsaus. Veel meer kun je niet wensen toch? De bietensalade past er perfect bij. Serveer met pitabroden, een granensalade en/of groene salade om er echt een hoofdmaaltijd van te maken.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500-700 gr gekookte of gepofte rode bieten
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
7 gr peterselie
1 teen knoflook
½ portie ingelegde rode ui met oregano
1 plak feta (150 gr)
1 ei (losgeklopt)
2 el bloem
35 gr sesamzaad
3 el honing
3 el zonnebloemolie
zout en peper

Schillen en Snijden van de Bieten

Begin met het schillen van de rode bieten en snijd ze vervolgens in parten. Zorg ervoor dat de stukken gelijkmatig zijn, zodat ze de dressing goed kunnen opnemen.

Maken van de Dressing

Pers de knoflook en snijd de peterselie fijn. Klop in een kom de olijfolie, azijn, knoflook en peterselie goed door elkaar tot een gladde dressing ontstaat. Meng deze dressing grondig met de gesneden bieten. Voeg vervolgens de ingelegde rode ui toe en schep het geheel om. Breng op smaak met zout en peper en zet de salade apart terwijl je de feta bereidt.

Voorbereiden van de Feta voor Paneren

Laat de plak feta uitlekken op keukenpapier. Zet drie diepe borden klaar: één met bloem, één met losgeklopt ei en één met sesamzaadjes. Schep de feta eerst door de bloem, zorg dat de plak volledig bedekt is en schud het overtollige bloem eraf. Haal de feta daarna door het ei, zodat het volledig bedekt is. Tot slot, haal de feta door de sesamzaadjes en druk de zaadjes voorzichtig aan zodat ze goed blijven plakken.

Verhitten van de Olie en Bakken van de Feta

Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gepaneerde feta in de hete olie, ongeveer een paar minuten per kant, totdat deze goudbruin en krokant is. Gebruik een brede spatel om de feta uit de pan te halen en laat het even uitlekken op keukenpapier.

Afronding en Serveren

Verhit ondertussen de honing in een klein pannetje totdat deze goed vloeibaar is. Dit zal dienen als een zoete afwerking voor de feta.

Serveren van de Gerecht

Leg de krokante feta op een serveerschaal en schenk de warme honing eroverheen. Serveer de bietensalade ernaast voor een kleurrijk en smaakvol gerecht.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500-700 gr gekookte of gepofte rode bieten
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
7 gr peterselie
1 teen knoflook
½ portie ingelegde rode ui met oregano
1 plak feta (150 gr)
1 ei (losgeklopt)
2 el bloem
35 gr sesamzaad
3 el honing
3 el zonnebloemolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?