Birgit’s boerenkoolschotel

Meer info over Boerenkool

Mijn (Vivians) oud-huisgenootje en goede vriendin Birgit kon mij op koude dagen niet blijer maken dan wanneer zij haar heerlijk smeuïge boerenkoolovenschotel voor mij maakte! Nu heeft ze mij tot grote vreugde haar recept gegeven zodat ik het zelf kan maken en met jullie kan delen.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg kruimige aardappels
600 gr boerenkool
200 ml melk
een klont boter
75 gr belegen kaas
5 el paneermeel
200 gr spekreepjes
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Scheur ondertussen de boerenkoolbladeren van de dikke nerven af. De nerven gebruik je niet. Snijd de boerenkoolbladeren grof en kook die in een andere pan met ruim water 5-10 minuten. Giet af, spoel om met koud water en laat vervolgens goed uitlekken. Bak de spekreepjes in een koekenpan op middelhoog vuur knapperig. Giet de aardappels af en stamp het met de melk en boter tot een smeuïge ietwat dunne puree. Breng goed op smaak met zout en peper.
Rasp de kaas. Schep de boerenkool in een ovenschaal. Schep hierop de uitgebakken spekjes. Verdeel vervolgens de aardappelpuree over de schotel. Strooi de geraspte kaas en paneermeel over de aardappelpuree. Bak de ovenschotel in het midden van de oven 20 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg kruimige aardappels
600 gr boerenkool
200 ml melk
een klont boter
75 gr belegen kaas
5 el paneermeel
200 gr spekreepjes
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?