Bloemenfocaccia

Meer info over Eetbare bloemen
Laat je creativiteit de vrije loop en maak een focaccia met eetbare bloemen die bijna te mooi is om op te eten.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

250 gr bloem
7 gr gist
150 ml lauwwarm water
1 tl zout
2 el olijfolie
bieslook en peterselie
eetbare bloemen
Doe het gist bij het lauwwarme water en laat 5 minuutjes staan tot het begint te schuimen. Roer de bloem en het zout door elkaar. Giet het gistwater erbij en roer met een pollepel tot een plakkerig deeg ontstaat. Kneed het deeg 5 minuten (vieze handen gegarandeerd). Was je handen. Schenk 1 eetlepel olijfolie in een andere kom en schep het deeg erbij. Kneed nu nog zo’n 3 minuten, tot de olijfolie goed door het deeg vermengd is en een glanzende gladde deegbal is ontstaan (voeg eventueel extra bloem of olijfolie toe als dit niet het geval is).

Tijd om te rijzen

Dek de kom met het deeg af en laat 30 minuten rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is. Vet een ondiepe ovenschaal van 20 bij 30 centimeter licht in met olijfolie. Leg het deeg erin en duw het uit tot de hele ovenschaal bedekt is. Duw met je vingertoppen verschillende deukjes in het deeg. Dek opnieuw af en laat 30 minuten rijzen.

Je creativiteit de vrijeloop

Nu is het tijd om creatief aan de slag te gaan. Maak met de kruiden en bloemen een mooi “bloemenschilderijtje” op het deeg. Het is moeilijk schriftelijk uit te leggen, dus we hopen dat de foto verduidelijkend is en inspiratie biedt. We maakten van de bieslook en peterselie bloemstengels met bladeren, en plaatsten daar kleine eetbare bloemetjes op, zodat het een vrije interpretatie van een bloemenlandschap oplevert. Druk de kruiden en bloemen voorzichtig een beetje in het deeg.

Oventijd

Verwarm de oven voor op 220°C . Besprenkel de bloemenfocaccia met olijfolie en bak 15-20 minuten in de oven, tot de bloemenfocaccia goudbruin en gaar is. Dreigen de bloemen zwart te blakeren? Dek dan het brood losjes af met wat aluminiumfolie. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat helaas de felle kleuren van de bloemen sowieso wat af zullen nemen door het bakken in de oven.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

250 gr bloem
7 gr gist
150 ml lauwwarm water
1 tl zout
2 el olijfolie
bieslook en peterselie
eetbare bloemen

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?