Doe het gist bij het lauwwarme water en laat 5 minuutjes staan tot het begint te schuimen. Roer de bloem en het zout door elkaar. Giet het gistwater erbij en roer met een pollepel tot een plakkerig deeg ontstaat. Kneed het deeg 5 minuten (vieze handen gegarandeerd). Was je handen. Schenk 1 eetlepel olijfolie in een andere kom en schep het deeg erbij. Kneed nu nog zo’n 3 minuten, tot de olijfolie goed door het deeg vermengd is en een glanzende gladde deegbal is ontstaan (voeg eventueel extra bloem of olijfolie toe als dit niet het geval is).
Tijd om te rijzen
Dek de kom met het deeg af en laat 30 minuten rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is. Vet een ondiepe ovenschaal van 20 bij 30 centimeter licht in met olijfolie. Leg het deeg erin en duw het uit tot de hele ovenschaal bedekt is. Duw met je vingertoppen verschillende deukjes in het deeg. Dek opnieuw af en laat 30 minuten rijzen.
Je creativiteit de vrijeloop
Nu is het tijd om creatief aan de slag te gaan. Maak met de kruiden en bloemen een mooi “bloemenschilderijtje” op het deeg. Het is moeilijk schriftelijk uit te leggen, dus we hopen dat de foto verduidelijkend is en inspiratie biedt. We maakten van de bieslook en peterselie bloemstengels met bladeren, en plaatsten daar kleine eetbare bloemetjes op, zodat het een vrije interpretatie van een bloemenlandschap oplevert. Druk de kruiden en bloemen voorzichtig een beetje in het deeg.
Oventijd
Verwarm de oven voor op 220°C . Besprenkel de bloemenfocaccia met olijfolie en bak 15-20 minuten in de oven, tot de bloemenfocaccia goudbruin en gaar is. Dreigen de bloemen zwart te blakeren? Dek dan het brood losjes af met wat aluminiumfolie. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat helaas de felle kleuren van de bloemen sowieso wat af zullen nemen door het bakken in de oven.