Bonenpuree met groenlof

Meer info over Groenlof
Dit recept is gebaseerd op een gerecht uit de armeluiskeuken van Puglia genaamd ‘fave e cicoria’, dat bestaat uit puree van gedroogde tuinbonen en gestoofde wilde bittere blaadjes. Omdat gedroogde tuinbonen vrij moeilijk verkrijgbaar zijn – zeker buiten de stad Rotterdam – vervangen wij ze door Spaanse of reuzenbonen. En omdat niet iedereen de tijd en kennis heeft om bittere blaadjes te gaan wildplukken, vervangen we die door de groenlof.

Ingrediënten

Voorgerecht 4 personen, bijgerecht 2 personen:

1 groenlof
400 gr Spaanse of reuzenbonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
3 el olijfolie
1,5 teen knoflook
snuf chilivlokken
zout en peper
voor erbij: knapperige knoflooktoasts of soepstengels

Giet de bonen af en vang het vocht op. Snijd een halve teen knoflook grof. Doe de bonen met de halve knoflook en 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine. Draai tot een puree. Voeg 2-3 eetlepels vocht uit het blik toe zodat je een gladde en smeuïge puree krijgt. Breng goed op smaak met zout.

Verwijder de kern van de groenlof en snijd in de lengte in reepjes. Snijd de teen knoflook in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en chilivlokken 2 minuten. Voeg de groenlof en 50 ml water toe. Roerbak zo’n 5 minuten tot de groenlof zacht en gaar is. Breng op smaak met zout.

Schep de bonenpuree op een schaal en schik de groenlof ernaast of erop. Serveer met knapperige toasts of soepstengels ernaast om de boel mee op te dippen.

Ingrediënten

Voorgerecht 4 personen, bijgerecht 2 personen:

1 groenlof
400 gr Spaanse of reuzenbonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
3 el olijfolie
1,5 teen knoflook
snuf chilivlokken
zout en peper
voor erbij: knapperige knoflooktoasts of soepstengels

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?