Broodje hamburger met zuurkool en appelrelish

Meer info over Appel | Zuurkool

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

4 hamburgers van goede kwaliteit
4 (hamburger)broodjes naar keuze
enkele blaadjes sla
200 gr zuurkool
1 el olie
2 appels
½ ui
1 cm gember
50 gr rozijnen
50 gr lichtbrine suiker
40 ml appelciderazijn
1 tl mosterdzaadjes

Deze burger is een waar feest om te eten! Tenzij je een heel grote mond hebt, zul je hem waarschijnlijk wel met mes en vork moeten eten, maar laat dat de pret niet drukken. Je kunt de burger naar wens nog uitbreiden met plakjes kaas en/of spek. De appelrelish (een soort zoetzure appelcompote) is in een goed afgesloten, gesteriliseerde pot zeker 2 weken houdbaar in de koelkast.

Maak eerst de appelrelish. Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd ze in blokjes (met schil). Snipper de ui grof. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een pan. Bak hierin de mosterdzaadjes tot ze beginnen te ‘poppen.’ Voeg de ui en gember toe en fruit het 2 minuutjes aan. Voeg de appel, rozijnen, suiker en azijn toe. Voeg ook nog 2 eetlepels water toe. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur iets lager en laat het al roerend ongeveer 10 minuten pruttelen tot het meeste vocht verdampt is maar de appel nog geen moes is geworden. Prak met de achterkant van een lepel de stukjes appel een beetje kapot zodat de structuur ontstaat van een grove compote. Doe de appelrelish in een kommetje en zet apart.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een ovenplaat. Rooster de broodjes 5 minuten tot ze lekker knapperig zijn. Bak ondertussen de hamburgers in een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur zonder olie, aan iedere kant 1 minuut. Zet daarna het vuur lager en bak de hamburgers in 12-15 minuten gaar. Knijp ondertussen het meeste vocht uit de zuurkool en verwarm het op een middelmatig vuurtje in een pan.

Leg op iedere bodem van het broodje een blaadje sla. Schep daarop de warme zuurkool en leg daar de hamburger op. Schep een flinke eetlepel appelrelish bovenop de burger en leg het kapje erop of er tegen aan. En smullen maar!

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

4 hamburgers van goede kwaliteit
4 (hamburger)broodjes naar keuze
enkele blaadjes sla
200 gr zuurkool
1 el olie
2 appels
½ ui
1 cm gember
50 gr rozijnen
50 gr lichtbrine suiker
40 ml appelciderazijn
1 tl mosterdzaadjes
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?