Buikspek met rabarbersaus
Meer info over Rabarber

Voor de vleesliefhebbers onder ons zal dit een ware traktatie zijn. Zacht buikspek met een knisperend krokant laagje. Bij ons in de familie is het zeker een 'crowd-pleaser.' Als tegenhanger van het toch wel wat vette vlees, serveren wij er graag iets zuurs bij. Afgelopen winter deden wij dit met zuurkool, maar nu in de lente biedt deze rabarbersaus een uitkomst. En voor de vegetariërs onder ons, niet gevreesd. De rabarbersaus past ook goed bij een gebakken geitenkaasje.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

1 kg buikspek (ontbeend, met zwoerd)
1 el venkelzaad
½ el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 el grof zeezout
1 tl versgemalen zwarte peper
400 gr rabarber
1 el olie
4 el honing
1 cm gember
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 tl kaneel of Chinese 5-spices
eventueel ½ tl chilivlokken
snufje zout

Verwarm de oven voor op 190°C. Leg het buikspek plat voor je op een werkvlak, met de huid (oftewel het zwoerd) naar boven. Snijd de huid kruislings in met een scherp mes, zonder in het vlees te snijden. Meng het venkelzaad, korianderzaad, komijnzaad, zout en peper in een vijzel en stamp het een beetje kapot. Wrijf het buikspek zo goed als je kunt in met dit specerijenmengsel. Als je de tijd hebt, kun je het buikspek nu enkele uren (of een nacht) in de koelkast zetten, zodat het zwoerd wat uitdroogt en straks nog krokanter zal zijn. Plaats het buikspek met de huidkant naar boven, in een ovenschaal en rooster hem 1 tot 1½ uur, tot het vlees zacht en gaar is. Verhoog dan de oventemperatuur naar 220-230°C en rooster het buikspek nog 10-15 minuten zodat hij bovenop heerlijk krokant wordt.

Maak ondertussen de rabarbersaus. Snijd de rabarber in stukjes. Snipper het uitje, de knoflook en de gember. Verhit de olie in een steelpan en fruit hierin de ui, knoflook en gember tot de ui glazig is. Voeg de rabarber, honing, kaneel, chili en een snufje zout toe. Laat het geheel op een laag vuurtje, af en toe roerend, rustig pruttelen tot de rabarber uit elkaar begint te vallen en een saus vormt.

Laat het buikspek 10 minuutjes rusten en snijd hem dan in de breedte in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Serveer met de rabarbersaus. 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

1 kg buikspek (ontbeend, met zwoerd)
1 el venkelzaad
½ el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 el grof zeezout
1 tl versgemalen zwarte peper
400 gr rabarber
1 el olie
4 el honing
1 cm gember
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 tl kaneel of Chinese 5-spices
eventueel ½ tl chilivlokken
snufje zout
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?