Cacio e pepe bonen met broccoli
Cacio e pepe is een klassiek Romeins pastagerecht. Ons cacio e pepe recept is verrassend! Wij bereiden het dit keer niet met pasta maar met bonen. Door het kookvocht van de bonen (uit blik) in te koken, ontstaat in een handomdraai een heerlijk romig gerecht met een kick van zwarte peper. Deze week serveren we het met broccoli, maar denk in andere weken zeker ook aan een combinatie met andere groene groenten zoals kort gebakken palmkool, gestoofde prei of gegrilde andijvie. Serveer met knapperig brood voor een lichte avondmaaltijd.
Ingrediënten
Bijgerecht 2 personen:
1 broccoli
2 el olijfolie
1 sjalot
2 tenen knoflook
400 gr boter/limabonen of cannellinibonen (uit blik)
35 gr Parmezaanse kaas
10 gr boter
1 tl versgemalen zwarte peper
1 citroen
zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de broccoli in de lengte in 8 parten. Leg op een bakplaat, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout. Rooster zo’n 20-30 minuten in de oven tot de broccoli beetgaar is.
Snipper de sjalot en knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan. Fruit hierin de sjalot en knoflook tot glazig. Voeg de bonen inclusief het vocht toe en breng aan de kook. Laat pruttelen tot het vocht ingekookt is tot de consistentie van dikke room. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Draai het vuur laag en voeg de kaas, boter en zwarte peper toe. Warm door tot een romig geheel ontstaat. Breng op smaak met wat citroensap. Verdeel over 2 borden en leg de geroosterde broccoli erop. Geef er een partje citroen bij.