Cambodjaanse curry met zoete aardappel

In het kookboek 'Gember & Citroengras' geeft Leemei Tan een mooie samenvatting van de Cambodjaanse keuken: "Fris, zoet, zuur, zout en vriendelijk pittig. De smaken van de gerechten zijn een afspiegeling van het land zelf: warm, mooi, karaktervol..." Daar sluiten wij ons helemaal bij aan en dit curryrecept past perfect bij de omschrijving! Wil je het jezelf gemakkelijker maken en/of tijd besparen, dan kun je 1-2 eetlepels kant-en-klare gele currypasta gebruiken. Maar als je een keer de tijd hebt, raden we je zeker aan dit recept te proberen. Serveer met rijst, koriander en partjes limoen.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

600 gr zoete aardappel
100 gr sperziebonen
1 ui
1 el zonnebloemolie
5 sjalotten
4 tenen knoflook
1 rode peper
2 cm verse kurkuma (natuurvoedingswinkel of toko) of 1 tl gemalen kurkuma
2 cm verse laos (toko) of gember
5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries toko)
2 stengels citroengras
400 ml kokosmelk
1 el vissaus
1 el palmsuiker of honing

Maak eerst de specerijenpasta. Schil de sjalotten, knoflook, kurkuma en laos en snijd in grove stukken. Verwijder de pitjes van de peper en snijd in stukken. Verwijder de buitenste twee lagen van het citroengras en snijd het witte deel fijn. Hak 3 kaffir-limoenblaadjes grof. Doe deze, samen met de sjalotten, knoflook, kurkuma, laos, peper en citroengras in een keukenmachine en maal tot een pasta. Snipper de ui en fruit in de zonnebloemolie tot glazig. Voeg de specerijenpasta toe en fruit 10 minuten mee. (Kant-en-klare currypasta hoef je maar 2 minuten aan te fruiten).

Snijd de zoete aardappels in blokjes. Schep ze door de specerijenpasta. Schenk de kokosmelk erbij, voeg 2 blaadjes kaffir-limoen toe, dek de pan af en breng aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. Haal het deksel van de pan af en kook nog 5 minuten. Snijd ondertussen de sperziebonen in stukjes en kook 5 minuten mee, tot de zoete aardappel en sperziebonen gaar zijn. Breng op smaak met vissaus en palmsuiker.

Tip: Vervang voor een niet vegetarische variant 400 gram zoete aardappel door in stukjes gesneden kippendijen, die je eerst rondom bruin bakt met de specerijenpasta.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

600 gr zoete aardappel
100 gr sperziebonen
1 ui
1 el zonnebloemolie
5 sjalotten
4 tenen knoflook
1 rode peper
2 cm verse kurkuma (natuurvoedingswinkel of toko) of 1 tl gemalen kurkuma
2 cm verse laos (toko) of gember
5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries toko)
2 stengels citroengras
400 ml kokosmelk
1 el vissaus
1 el palmsuiker of honing

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?