Char kway teow

Meer info over Paksoi | Knoflook | Tauge
Char kway teow is een Maleisisch roerbakgerecht met brede rijstnoedels. Sinds we het jaren geleden op een tropisch Maleisisch eiland aten, hebben we geprobeerd het thuis na te maken. Dit recept (zonder vlees) komt het meest in de buurt van het origineel dat we toen proefden. De warme zonnestralen, het witte stand en de blauwe zee denken we er maar bij. Koop de breedste noedels die je kunt vinden. Het breedst dat wij hebben kunnen vinden in onze vele zoektochten in Chinese supermarkten en toko’s is 10 millimeter, met de naam ‘rice sticks’. Vervang eventueel door ‘gewone’ rijstnoedels die je in de meeste (bio)supermarkten tegenwoordig wel kunt vinden.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 paksoi
200 gr brede rijstnoedels
250 gr tofu
4 tenen knoflook
2 eieren
75 gr taugé
2 el zonnebloemolie
2 el shoyu (mild)
2 el oestersaus
2 el ketjap manis
1 el vissaus
1 el rijstazijn
1 el kristalsuiker
partjes limoen ter garnering
Char kway teow is een Maleisisch roerbakgerecht met brede rijstnoedels. We leggen eerst de tofu tussen 2 vellen keukenpapier, leg er vervolgens een bord op en druk zo in 30 minuten het overtollige vocht eruit. Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Mochten die aanwijzingen ontbreken of in een onbekende taal/alfabet staan, dan raden we aan ze in een enkele laag in een ruime schaal te leggen, te overgieten met kokend water en 15 minuten te laten wellen tot ze zacht zijn). Snijd de stengels van de paksoi in lange, verticale repen (5 cm lang) en de bladeren in brede repen. Snijd de knoflook fijn. Klop de shoyu, oestersaus, ketjap, vissaus, rijstazijn en suiker in een kommetje door elkaar. Snijd de tofu in blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Leg de tofu erin en bak in 3 minuten per kant goudbruin en knapperig. Voorkom de neiging om veel met de pan te schudden of erin te roeren, maar laat de tofu rustig liggen, voor de knapperigste versie. Schep uit de pan. Verhit opnieuw een eetlepel olie in de pan en fruit hierin de knoflook 30 seconden. Breek de eieren in de pan en roerbak 1 minuut. Voeg de (uitgelekte) noedels toe en roer door elkaar. Laat 2 minuten bakken ronder te roeren, zodat wat knapperige stukjes ontstaan. Voeg dan de tofu en paksoi toe en roerbak voorzichtig 2 minuten. Voeg eventueel wat eetlepels water toe als het geheel te droog dreigt te worden. Voeg tot slot het sausje en de taugé toe, roerbak nog 1 minuut tot het geheel goed warm is en serveer direct.  

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 paksoi
200 gr brede rijstnoedels
250 gr tofu
4 tenen knoflook
2 eieren
75 gr taugé
2 el zonnebloemolie
2 el shoyu (mild)
2 el oestersaus
2 el ketjap manis
1 el vissaus
1 el rijstazijn
1 el kristalsuiker
partjes limoen ter garnering
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?