Breng de suiker en azijn in een pan aan de kook zodat de suiker oplost. Snijd de appel in blokjes. Snipper de uit. Rasp de gember fijn. Snijd de chilipeper fijn. Voeg deze ingrediënten met de specerijen en het zout toe aan het azijnmengsel. Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de appel zacht begint te worden.
Schil ondertussen de pompoen of bieten. Verwijder de pompoenpitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van zo’n 1 bij 1 centimeter. Of rasp de bieten op een grove rasp (vanwege de lange kooktijd, of snijd in heel kleine blokjes). Voeg de groente en rozijnen toe aan het chutneymengsel. Breng aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat 60 minuten zachtjes doorkoken tot een dikke, glanzende massa ontstaat. Roer wel af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig een scheutje water toe.
Schep de chutney in gesteriliseerde potten. Bewaar in een donkere, koele kast, dan is de chutney zeker een jaar houdbaar. Bewaar na openen in de koelkast.
Zie dit als een basisrecept en experimenteer met verschillende soorten suiker, azijn en specerijen (denk bijvoorbeeld aan peperkorrels, kardemonpeulen, kaneelstokjes, laurier, harde kruiden, korianderzaad en venkelzaad).