Chutney van rode bieten of pompoen

Meer info over Rode bieten | Pompoen
Chutney is een condiment uit de Indiase keuken. Door de toevoeging van suiker en azijn leent het zich goed om lang te bewaren. Deze groentechutney is enorm veelzijdig. Serveer bijvoorbeeld bij een linzen- of groentecurry, groentekoekjes, broodje (vega)hamburgers, knapperige crackers, pappadums of naanbrood, een kaasplankje, op een tosti, bij paté of rilettes, geroosterde/gegrilde groenten, wild, lam, gevogelte of halloumi. Zelfgemaakte chutney vormt ook altijd een leuk presentje.

Ingrediënten

600 gr pompoen of rode bieten
350 ml azijn
250 ml suiker
1 appel
1 rode ui
30 gr gember
1-2 rode chilipeper
50 gr rozijnen
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl zout
Breng de suiker en azijn in een pan aan de kook zodat de suiker oplost. Snijd de appel in blokjes. Snipper de uit. Rasp de gember fijn. Snijd de chilipeper fijn. Voeg deze ingrediënten met de specerijen en het zout toe aan het azijnmengsel. Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de appel zacht begint te worden. Schil ondertussen de pompoen of bieten. Verwijder de pompoenpitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van zo’n 1 bij 1 centimeter. Of rasp de bieten op een grove rasp (vanwege de lange kooktijd, of snijd in heel kleine blokjes). Voeg de groente en rozijnen toe aan het chutneymengsel. Breng aan de kook. Draai het vuur halfhoog en laat 60 minuten zachtjes doorkoken tot een dikke, glanzende massa ontstaat. Roer wel af en toe om aanbranden te voorkomen. Voeg indien nodig een scheutje water toe. Schep de chutney in gesteriliseerde potten. Bewaar in een donkere, koele kast, dan is de chutney zeker een jaar houdbaar. Bewaar na openen in de koelkast.   Zie dit als een basisrecept en experimenteer met verschillende soorten suiker, azijn en specerijen (denk bijvoorbeeld aan peperkorrels, kardemonpeulen, kaneelstokjes, laurier, harde kruiden, korianderzaad en venkelzaad).  

Ingrediënten

600 gr pompoen of rode bieten
350 ml azijn
250 ml suiker
1 appel
1 rode ui
30 gr gember
1-2 rode chilipeper
50 gr rozijnen
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl zout

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?