Crackers met venkelzaad, zalm en tuinkers

 

 

 

 

Ingrediënten

Amuse of hapje 8 personen:

210 gr bloem
1 tl gist
2 el olijfolie en wat extra
2 el venkelzaad
125 gr crème fraîche
1-2 tl geraspte mierikswortel (uit een potje of vers)
8 plakken gerookte zalm
tuinkers
zout en peper

Schenk 100 ml warm water in een kommetje en strooi de gist erover. Laat 5 minuten staan tot de gist begint te schuimen. Doe de bloem met een snuf zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet het gistmengsel en de olijfolie erin. Roer het met een pollepel door elkaar tot een licht kleverige deegbal ontstaat. Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Vorm er een bal van en leg die in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
Meng de crème fraîche met de mierikswortel. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol het uit tot een dunne langwerpige cracker van 1-2 millimeter dik. Je hoeft je geen zorgen te maken om keurige rechte randjes of iets dergelijks, het staat juist wel mooi als de crackers allemaal een beetje ongelijke vormen hebben. Bestrijk de crackers met olijfolie en strooi de venkelzaadjes erover. Duw met je vingers de venkelzaadjes in het deeg. Bak de crackers in 15 minuten in de oven krokant. Laat ze op een rekje afkoelen.
Breek een stuk cracker van gewenste grootte af, schep de crème fraîche erop, drapeer er een plak zalm op en garneer met tuinkers en versgemalen zwarte peper. De overgebleven crackers zijn een week houdbaar in een luchtdicht afgesloten doosje.

Ingrediënten

Amuse of hapje 8 personen:

210 gr bloem
1 tl gist
2 el olijfolie en wat extra
2 el venkelzaad
125 gr crème fraîche
1-2 tl geraspte mierikswortel (uit een potje of vers)
8 plakken gerookte zalm
tuinkers
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?