Voor deze chili gebruikten wij cannellini bonen, zwarte bonen en reuze bonen. Je kunt natuurlijk kiezen wat je wilt, maar een combinatie van verschillende soorten bonen maakt deze chili wel extra lekker. Gebruik de pepertjes naar smaak.
Snijd de ui en knoflook fijn. Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd ze fijn. Halveer de prei en was ze. Snijd vervolgens in stukken van 5 centimeter lang. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui tot zacht en glazig. Voeg de pepertjes toe en fruit nog 3 minuten mee. Voeg dan de knoflook, chilipoeder, komijn, oregano en zout toe. Bak dit ongeveer 2 minuten mee, tot het diepbruin wordt en heerlijk gaat ruiken. Voeg de prei toe en bak nog enkele minuten voorzichtig mee. Schenk het bier in de pan en schraap met een pollepel goed over de bodem, zodat alle smaakmakers loskomen. Laat het bier zachtjes pruttelen, tot het met de helft gereduceerd is. Geen zorgen om de kinderen, alle alcohol zal nu verdampt zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes pruttelen (zonder deksel op de pan). Roer af en toe. Giet ondertussen de bonen af en spoel ze goed om. Voeg na 20 minuten de bonen toe en laat het nog 10 minuten pruttelen, tot alle smaken goed met elkaar gemengd zijn.
Serveer met rijst of tortillawraps, crème fraîche, partjes citroen en peterselie of koriander.