Favoriete Franse linzensoep
Als het buiten stormachtig is, gaat er niets boven een pan verwarmende soep op het vuur bij thuiskomst. Serveer met een Franse baguette en een zacht (geiten)kaasje.
Ingrediënten
Voorgerecht 4-6 personen, hoofdgerecht 2-3 personen:
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
2 wortelen
2 el olijfolie
eventueel 1 tl (gerookt) paprikapoeder
150 gr Le Puy linzen
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
1 l groentebouillon
2 blaadjes laurier
2 takken tijm
peterselie ter garnering
zout en peper
Variatie: Voeg voor een niet-vegetarische variant spekblokjes of plakjes chorizo toe. Bak deze als eerste in de pan krokant en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Voeg op het einde weer toe aan de soep en warm even mee
Snipper de ui en knoflook. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Schil de wortelen en snijd in kleine blokjes. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg de bleekselderij en knoflook toe en fruit 5 minuten mee. Voeg naar wens de paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg de linzen, tomatenblokjes, bouillon, laurier en tijm toe en roer door elkaar. Breng aan de kook, dek af en laat 25-30 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen beetgaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer met grofgehakte peterselie.