Een aardse, zoetige pastasaus die je gemakkelijk kunt invriezen. Gebruik de saus als basis en varieer met verschillende toppings zoals knapperige salieblaadjes, pangrattato (geroosterd gekruid broodkruim), geroosterde pecannoten of pijnboompitten, uitgebakken bacon, Parmezaanse kaas of een combinatie van het hiervoor genoemde.
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de butternut pompoen, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in stukken. Leg ze in een ovenschaal, sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pompoen in ongeveer 30 minuten zacht en gaar. Draai de stukken na 15 minuten even om zodat ze aan alle kanten even gaar worden. Snijd ondertussen de ui in dunne ringen. Fruit de ui in 1 eetlepel olie, op laag vuur, tot het zacht, glazig en gekarameliseerd is, ongeveer 15 minuten. Breng hierna een pan met ruim water aan de kook. Kook hierin de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en vang het pastakookvocht op. Doe de warme stukken pompoen samen met de ui, salie en room in een blender of keukenmachine. Voeg ook 250 ml van het pastakookvocht toe en pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Meng de saus met de pasta en dien direct op met je gekozen garnering.