Rasp de citroenschil en knijp het sap van een halve citroen uit. Klop de citroenrasp, het sap, de mosterd en olijfolie door elkaar. Hak de kappertjes en kruiden grof en meng die door de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en die kwarten vervolgens diagonaal in 3 stukken. Bestrijk ze rondom licht met olijfolie. Grill de komkommer zo’n 1 minuut per snijkant, tot ze mooie grillstrepen hebben. Schik de stukken op een serveerschaal en schep de dressing erover.
Tip: op de foto zie je ook wat dotjes zelfgemaakte ‘mosterdkaviaar’ liggen. Ideaal om een potje in huis te hebben – het blijft heel lang goed in de koelkast – zodat je gemakkelijk een salade of gegrilde groenten nét dat beetje extra kunt geven. Je maakt het door een ½ kopje mosterdzaadjes, ½ kopje rijstazijn, ¼ kopje appelciderazijn, ¼ kopje suiker, ½ eetlepel zout en ¾ kopje water in een pannetje aan de kook te brengen en op zacht vuur 45 minuten te laten pruttelen tot de mosterdzaadjes zijn opgezwollen en in je mond ‘poppen’ als kaviaar. Voeg wat eetlepels water toe als het geheel dreigt droog te koken voordat de mosterdzaadjes het gewenste stadium hebben bereikt. Wanneer de kaviaar afkoelt zul je merken dat de zaadjes mooi aan elkaar blijven kleven. Bewaar in een gesteriliseerde weckpot.