Boekweit met bieten en boerenkoolchips

Meer info over Boerenkool

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

200 gr boekweit
700-750 gr rode bieten
4 uien
5 el olijfolie
½ citroen
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
150 ml groentebouillon of water
4 el balsamicoazijn
10 takken tijm
2 bladeren boerenkool
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de bieten en snijd ze in parten. Snijd ook de uien in parten. Doe de bieten en uien met de bouillon, azijn, 2 eetlepels olijfolie en tijm in een ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper en meng het geheel door elkaar. Rooster de bieten en uien ongeveer 1 uur in de oven, tot de bieten beetgaar zijn en de uien zacht en gekarameliseerd. Schep tussendoor af en toe om.
Bereid ondertussen de gekruide boekweit. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin het komijn- en korianderzaad 1 minuut. Voeg de boekweit en 400 milliliter water toe en roer door elkaar. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen, zonder deksel op de pan. Na 15 minuten zou de boekweit gaar moeten zijn en nagenoeg al het water verdwenen. (Op de verpakkingen van boekweit treffen wij vaak een veel langere kooktijd aan, rond de 30 minuten. Laat je hier niet door van de wijs brengen, bij ons is het altijd een stuk vlugger gaar). Zet dan het vuur uit, dek de pan af en laat 5 minuten droogstomen. Breng daarna de boekweit op smaak met zout, peper, citroensap en 1 eetlepel olijfolie.
Verwijder de dikke nerf van de boerenkool en scheur het blad in stukken. Leg ze op een ovenplaat en meng met 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Haal de bieten en uien uit de oven en houd ze warm onder aluminiumfolie. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en rooster de boerenkool ongeveer 6 minuten tot het knapperige chips zijn geworden.
Verdeel de boekweit over 2 kommen, schep de bieten en uien erover en garneer met de boerenkoolchips.
Tip: Voor een niet vegan variant, voegen wij graag ricotta, geitenkaas of feta toe aan het gerecht.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

200 gr boekweit
700-750 gr rode bieten
4 uien
5 el olijfolie
½ citroen
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
150 ml groentebouillon of water
4 el balsamicoazijn
10 takken tijm
2 bladeren boerenkool
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?