Geroosterde groenten met twee sausjes

Meer info over Asperges

Er gaat weinig – en misschien wel niets – boven een schaal geroosterde groenten. De biologische groenten zijn zó smaakvol dat ze niets meer nodig hebben dan een beetje olijfolie, zout en peper, en wat lekkere sausjes om ze in te dippen. 

Tip: Wij hebben zelf geen grillpan, dus wanneer het geen barbecueweer is, grillen wij de groenten met behulp van een 'contactgrill', die we normaal voor tosti's gebruiken. Dat gaat ook heel goed.

 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

250 gr groene asperges
1 courgette
1 paprika
4 lente-uien
olijfolie
eventueel 1 el geroosterde pitten en zaden (zie recept op de website)
zout en peper

Verhit een grillpan of barbecue. Snijd de harde kontjes van de asperges af. Snijd de courgette in dikke, schuine plakken. Snijd de paprika in brede repen. Doe alle groenten in een kom en meng er olijfolie door zodat ze rondom met een dun laagje olie bedekt zijn. Bestrooi met zout en peper. Grill de groenten tot ze beetgaar zijn. Voor de paprika duurt dit 8-10 minuten, de courgette 7-9 minuten, de asperges en lente-ui 4-5 minuten. Voor mooie grillstrepen is het belangrijk dat je de groenten niet te vaak heen en weer beweegt en ze slechts 1 keer omdraait. Leg de groenten op een schaal, strooi de geroosterde pitten en zaden eroverheen en serveer met de sausjes.

 

Ansjovissalsa
Snijd 5 ansjovisfilets, 10 gram oregano, 10 gram peterselie en 1 teentje knoflook zo fijn mogelijk. Doe alles in een kom en voeg 1 eetlepel rode wijnazijn en 60 ml olijfolie toe. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Als je liever geen ansjovis gebruikt kun je die vervangen door kappertjes.

Paprikamayonaise
Verwarm de oven voor op 225°C en zet indien mogelijk de boven-grill aan. Halveer de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Leg de helften op een bakplaat met de velkant naar boven en schenk er een beetje olijfolie over. Grill de paprika zo'n 20 minuten tot de schil zwartgeblakerd is. Doe de paprika in een plastic zak en laat afkoelen. Zo komt het velletjes er straks gemakkelijker vanaf. Trek het velletje van de afgekoelde paprika af. Pureer met een staafmixer de paprika met 2 volle eetlepels mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

250 gr groene asperges
1 courgette
1 paprika
4 lente-uien
olijfolie
eventueel 1 el geroosterde pitten en zaden (zie recept op de website)
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?