Geroosterde paprika met linzen en groene saus

Meer info over Paprika
Deze salade met contrasterende felle kleuren is een lust voor het oog! De groene saus wordt ook wel ‘green goddess dressing’ genoemd. Waarom de saus naar een groene godin is vernoemd – en welke godin zou dat dan überhaupt moeten zijn? – is ons een raadsel. Lekker is ‘ie gelukkig zonder twijfel! We gebruiken voor dit gerecht de helft van de saus. Die andere helft kun je dan mooi serveren als dip bij rauwe groenten of als dressing door een aardappelsalade.

Ingrediënten

Lichte maaltijdsalade 2 personen:

500 gr (punt)paprika’s
400 gr linzen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
2 el olijfolie
½ el rode wijnazijn
50 gr gemengde zachte groene kruiden (denk aan peterselie, basilicum, munt, koriander, dragon, bieslook)
100 gr Griekse yoghurt
1 jalapeño peper (eventueel)
½ limoen
zout en peper

Verwarm de oven voor op 225°C. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de snijkant naar beneden op een ovenplaat. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Rooster de paprika’s ongeveer 30 minuten in de oven tot het vel zwartgeblakerd is en het vruchtvlees zacht is. Voor ‘gewone’ paprika’s zal dit wat langer duren dan bij puntpaprika’s. Laat afkoelen en trek dan de velletjes van de paprika’s af.

Maak ondertussen de groene saus. Hak de kruiden en peper grof. Pureer met een staafmixer de kruiden, peper, yoghurt en het sap van de limoen tot een zo glad mogelijke saus. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ten minste 15 minuten afkoelen en wat opstijven in de koelkast.

Giet de linzen af, spoel om en breng op smaak met 1 eetlepel olijfolie, azijn, zout en peper.

Spreid met de achterkant van een lepel de helft van de groene saus uit over een serveerschaal. Schep de linzen erop en schik daar bovenop de paprika’s. Maak de salade af met een beetje extra olijfolie erover gedruppeld en garneer met een paar blaadjes kruiden.

 

Tip: serveer deze salade of de Marokkaans gestoofde bonen met knapperige halloumicroutons. Snijd hiervoor een blok halloumi in blokjes en rol die door maïzena zodat ze rondom met een dun laagje bedekt zijn. Bak de halloumi in een koekenpan met een scheutje olijfolie rondom goudbruin en knapperig. 

 

Ingrediënten

Lichte maaltijdsalade 2 personen:

500 gr (punt)paprika’s
400 gr linzen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
2 el olijfolie
½ el rode wijnazijn
50 gr gemengde zachte groene kruiden (denk aan peterselie, basilicum, munt, koriander, dragon, bieslook)
100 gr Griekse yoghurt
1 jalapeño peper (eventueel)
½ limoen
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?