Geroosterde pompoen met rauwe spruitjes

Meer info over Pompoen

Voor de grote eter kun je dit gerecht serveren met gekookte granen, rijst of linzen. Maar eigenlijk heeft dit gerecht al alles in één: zachte, zoete pompoen en appel met een knapperig frisse rauwe spruitjessalade. Op-en-top herfst!

Variatie: Niet zo'n fan van rauwe spruitjes? Of geen zin om ze fijn te snijden? Je kunt ze ook mee roosteren met de pompoen. Snijd dan de pompoen in stukjes en rooster ze met olijfolie, kruiden, chilivlokken, zout en peper. Voeg na 15 minuten gehalveerde spruitjes, stukjes appel, pecannoten, ahornsiroop en 2 eetlepels balsamicoazijn toe. Rooster nog ongeveer 20 minuten tot alles beetgaar is.

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

ongeveer 1 kg pompoen
4 el olijfolie
2 takken rozemarijn of 5 blaadjes salie
snuf chilivlokken
2 appels
200 gr spruitjes
een handje pecannoten
2 tl grove mosterd
1 el appelciderazijn
2 tl ahornsiroop
een handje gedroogde cranberries
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de pompoen en schep de zaden eruit. Snijd in parten van zo'n 2 centimeter dik. Hak de rozemarijn of salie fijn. Doe de pompoen in een ovenschaal. Voeg de rozemarijn of salie, chilivlokken en 2 eetlepels olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper en meng door elkaar. Rooster de pompoen 30 minuten in de oven.
Maak ondertussen op je gemak de spruitjessalade. Snijd het kontje van de spruitjes af en verwijder eventuele lelijke blaadjes. Halveer de spruitjes en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Hak de cranberries grof. Klop een dressing van de overige 2 eetlepels olijfolie, mosterd, ahornsiroop en azijn. Breng op smaak. Meng met je handen de spruitjes, cranberries en dressing door elkaar, waarbij je de plakjes spruitjes 'losbreekt' zodat je als het ware allemaal dunne snippers spruitjes krijgt.
Snijd de appels in parten van ongeveer 1 centimeter dik. Hak de pecannoten grof. Voeg na 30 minuten de appels en pecannoten toe aan pompoen. Rooster het geheel nog 15 minuten in de oven, tot de pompoen gaar is en goudbruine randjes krijgt.
Serveer de geroosterde pompoen en appel met de rauwe spruitjessalade erover.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

ongeveer 1 kg pompoen
4 el olijfolie
2 takken rozemarijn of 5 blaadjes salie
snuf chilivlokken
2 appels
200 gr spruitjes
een handje pecannoten
2 tl grove mosterd
1 el appelciderazijn
2 tl ahornsiroop
een handje gedroogde cranberries
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?