Geroosterde romanesco met kruidenparelgort
Meer info over Romanesco

Parelgort (gepelde gerst) is een leuke afwisseling voor rijst of couscous. Parelgort heeft een lekkere bite en nootachtige smaak. In de Britse keuken wordt het veel gebruikt in soepen en stoofpotten. Wij maken er graag salade van, met ingrediënten die we vaak al in huis hebben.

 

 

Verwarm de oven op 210°C. Bereid de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de romanesco in (kleine) roosjes en snijd de steel in stukken. Doe ze met 2 eetlepels olijfolie, chilivlokken, zout en peper in een ovenschaal. Meng door elkaar. Rooster de romanesco 20 minuten in de oven.
Hak ondertussen de groene kruiden en snipper de sjalot fijn. Giet de beetgare parelgort af. Meng de kruiden (houd een klein beetje apart voor de garnering), sjalot, mosterd en 2 eetlepels olijfolie door de warme parelgort. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de amandelen grof. Doe de kappertjes en amandelen na 20 minuten bij de romanesco in de ovenschaal. Knijp de citroen erboven uit. Rooster het geheel nog 15 minuten, tot de romanesco beetgaar is en goudbruine kantjes heeft. Serveer de lauwwarme parelgortsalade met de geroosterde, knapperige romanesco, kappertjes en amandelen erop. Schenk er tot slot een klein beetje olijfolie over en garneer met wat groene kruiden.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

120 gr parelgort of parelspelt
1 romanesco of bloemkool
4 el olijfolie
3 el kappertjes
een handje blanke amandelen
eventueel een snufje chilivlokken
40 gr groene kruiden (zoals peterselie, dille, koriander)
1 sjalot
2 tl grove mosterd
½ citroen
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?