Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten horizontaal. Snijd de ui in partjes en de knoflook in plakjes. Bekleed een grote ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Leg hierop de tomaten, met de snijkant naar boven. Schik de ui, knoflook en tijm ertussen. Schenk de olijfolie erover en bestrooi met een theelepel versgemalen peper en zout. Rooster de tomaten 60 minuten in de oven, tot ze iets zijn verschrompeld en beginnen te karamelliseren. Verwijder de takjes tijm. Kieper met behulp van het bakpapier alle ingrediënten in een blender. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met azijn, suiker, peper en zout. Wanneer je een heel gladde saus wilt, kun je de saus nu door een zeef drukken, maar wij vinden die extra moeite eigenlijk niet eens nodig.
De saus blijft goed afgesloten een week houdbaar in de koelkast.
Gebruik de saus bijvoorbeeld als basis voor de volgende recepten:
- Sperziebonen in tomatensaus
- Pasta met pittige palmkoolsaus
- Chorizo-kabeljauwstoof met (sanguino)bonen
- Pasta all’arrabbiata met broccoli
- Pasta met vegetarische bolognesesaus
- Butter cauliflower curry (vervang de passata door je tomatensaus)