Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten horizontaal. Snijd de ui in partjes en de knoflook in plakjes. Bekleed een grote ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Leg hierop de tomaten, met de snijkant naar boven. Schik de ui, knoflook en tijm ertussen. Schenk de olijfolie erover en bestrooi met een theelepel versgemalen peper en zout. Rooster de tomaten ongeveer 60 minuten in de oven, tot ze iets zijn verschrompeld en beginnen te karamelliseren. Kijk voortijdig in de oven en pas de tijd indien nodig aan. Verwijder de takjes tijm. Kieper met behulp van het bakpapier alle ingrediënten in een blender. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met azijn, suiker, peper en zout. Wanneer je een heel gladde saus wilt, kun je de saus nu door een zeef drukken, maar wij vinden die extra moeite eigenlijk niet eens nodig.
Tip: Heel eenvoudig maak je soep van deze saus, voeg groentebouillon toe tot de gewenste dikte van je soep en smullen maar.