Geroosterde tomatensaus (of soep)

Meer info over Soeptomaten | Tomaten
Moestuinierders weten het; tomaten zijn het meest smaakvol als je ze opgewarmd door de zon zo van de plant kunt plukken en in je mond kunt steken. Een goed alternatief is het om tomaten warm te verwerken, dat brengt ook de smaak naar boven. Wie houdt er nu niet van verse tomatensoep-of saus?

Ingrediënten

1 kg tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
6 takjes tijm
1 el rode wijnazijn of balsamicoazijn
1 tl kristalsuiker
zout en peper
om er soep van te maken: groentebouillon
Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de tomaten horizontaal. Snijd de ui in partjes en de knoflook in plakjes. Bekleed een grote ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Leg hierop de tomaten, met de snijkant naar boven. Schik de ui, knoflook en tijm ertussen. Schenk de olijfolie erover en bestrooi met een theelepel versgemalen peper en zout. Rooster de tomaten ongeveer 60 minuten in de oven, tot ze iets zijn verschrompeld en beginnen te karamelliseren. Kijk voortijdig in de oven en pas de tijd indien nodig aan. Verwijder de takjes tijm. Kieper met behulp van het bakpapier alle ingrediënten in een blender. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met azijn, suiker, peper en zout. Wanneer je een heel gladde saus wilt, kun je de saus nu door een zeef drukken, maar wij vinden die extra moeite eigenlijk niet eens nodig. Tip: Heel eenvoudig maak je soep van deze saus, voeg groentebouillon toe tot de gewenste dikte van je soep en smullen maar.        

Ingrediënten

1 kg tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
6 takjes tijm
1 el rode wijnazijn of balsamicoazijn
1 tl kristalsuiker
zout en peper
om er soep van te maken: groentebouillon

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?