Gestoofde varkenswangen met gekarameliseerde preisaus

Meer info over Prei

Mijn moeder vindt gestoofde varkenswangen maar griezelig klinken. Ongetwijfeld zal dit op en top herfstige gerecht haar over haar angst heen helpen. Want wie kan nou niet verleid worden door zacht, mals, uit elkaar vallend vlees in een zoetpittige preisaus dat ook nog eens budgetvriendelijker is dan menig ander stoofgerecht? Ok, waarschijnlijk op een vegetarisch stoofgerecht na dan.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg varkenswangen
2 el bloem
4 el olijfolie
2 uien
2 preien
een klont boter
5 takjes tijm
1 laurierblad
1 el honing
200 ml witte wijn
200 ml kippenbouillon
1 el grove mosterd
100 ml room
zout en peper

Verwijder het harde vet, de zenuwtjes en eventueel de vliesjes van de varkenswangen. Of kijk je slager lief aan en vraag of hij/zij het voor je wilt doen. Breng de bloem op smaak met zout en peper. Wentel hierin de varkenswangen. Verhit 2 eetlepels olie in een grote stoofpan met dikke bodem. Voeg de varkenswangen toe en bak ze in 2-3 minuten rondom goudbruin. Misschien zal je dit in een paar keer moeten doen. Haal de wangen uit de pan en zet apart.

Snipper de ui. Was de prei en snijd fijn. Verhit de overgebleven olie in de pan en fruit hierin op een zacht vuurtje de ui en prei zo’n 20 minuten tot het zacht is. Voeg de tijm, laurier en honing toe, zet het vuur iets hoger en bak het geheel tot de prei goudbruin en gekarameliseerd is. Doe de varkenswangen terug in de pan, bij de prei. Schenk de bouillon en wijn erbij. Breng op smaak met zout en peper en breng aan de kook. Dek de pan vervolgens af, zet het vuur laag en laat het vlees in 2½-3 uur zachtjes gaar stoven.

Schep de wangen met een schuimspaan uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Breng de saus aan de kook en voeg de mosterd en room toe. Laat het 5-10 minuten borrelen tot je een goudachtige, volle saus hebt. Voeg de wangen toe en warm het geheel nog eens goed door. 

Serveer de gestoofde varkenswangen met smeuïge aardappelpuree, polenta of rijst.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg varkenswangen
2 el bloem
4 el olijfolie
2 uien
2 preien
een klont boter
5 takjes tijm
1 laurierblad
1 el honing
200 ml witte wijn
200 ml kippenbouillon
1 el grove mosterd
100 ml room
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?