Gevulde butternut “rollade”
Meer info over Butternut

Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Snipper de ui en knoflook. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan. Fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Snijd de salie fijn. Voeg de salie, tijmblaadjes en tomatenpuree toe aan de pan en fruit 1 minuut mee. Snijd de champignons in stukken en voeg toe. Roerbak tot de champignons gaar zijn. Hak de cranberry’s en pecannoten grof. Voeg de cranberry’s, pecannoten en linzen toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel in een keukenmachine en mix het snel tot een heel grove puree. Je wilt niet dat het gaat lijken op paté, maar meer op gehakt. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de butternut in de lengte. Schep de zaden eruit. Hol de butternut met een meloen- of appelboor uit, tot 2 centimeter van de rand. Vul de butternuthelften met het linzen-champignonmengsel en druk heel goed aan. Wellicht houd je wat vulling over. Leg de helften op elkaar en bindt het met slagerstouw op zoals je met een rollade zou doen. Dat is schriftelijk nogal lastig om uit te leggen. Dus raden we aan om, net als wij, een video-instructie op YouTube op te zoeken. Leg de butternut “rollade” op een ovenschaal en smeer rondom in met olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Rooster 1 uur tot je met een prikker gemakkelijk door de butternut heen kunt prikken. Om te serveren snijd je er met een scherp (brood)mes plakken van. Tip 1: Lekker met uienjus (recept op de website). Tip 2: Als je het jezelf gemakkelijker wilt maken, kun je de 2 helften apart roosteren met de vulling naar beneden. Het resultaat is iets minder spectaculair qua uiterlijk maar net zo lekker.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1,5 kg butternut pompoen
75 gr Le Puy of donkerbruine linzen (of 400-450 gr gekookte linzen uit blik)
1 ui
2 tenen knoflook
1 volle el tomatenpuree
10 blaadjes salie
10 takjes tijm
50 gr gedroogde cranberry’s
50 gr pecannoten
300 gr kastanjechampignons
olijfolie
zout en peper
slagerstouw

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?