Gigantes plaki

Griekse gigantische gebakken bonen in een rijke tomatensaus. Serveer met een groene salade en/of pitabrood. Wij serveren het graag tijdens een ontspannen dinertje met familie of vrienden, omdat je het gerecht zo goed van te voren kunt voorbereiden.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

250 gr gedroogde gigantes (Griekse reuzenbonen, of de beter verkrijgbare limabonen, vervang eventueel door 3 à 4 blikken limabonen of boterbonen)
½ tl natriumbicarbonaat (baking soda, niet te verwarren met bakpoeder)
3 wortelen
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
1 ui
3 el olijfolie
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
2 laurierbladeren
1 el gedroogde oregano
½ bosje peterselie
10 takjes dille
1 el rode wijnazijn
1 el ahornsiroop of honing
100 gr feta
zout en peper





Week de gedroogde bonen ten minste 12 uur in ruim koud water. Doe ze vervolgens in een pan met het natriumbicarbonaat en kook ze in ongeveer 1 uur gaar. (De bonen zijn dan zacht en moeten niet uit elkaar vallen. Het natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het velletje zacht wordt. Voeg geen zout toe, dat maakt het velletje hard).

Verwarm de oven op 180°C. Snijd ondertussen de wortelen, bleekselderij, knoflook en ui zo fijn mogelijk. Wij doen dit met een keukenmachine. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de groenten rustig tot ze zacht worden. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes, 100 ml water, laurier, oregano, azijn en ahornsiroop toe en breng aan de kook. Snijd de peterselie en dille fijn en voeg het grootste deel toe aan de saus. Laat 10 minuten pruttelen.

Schep met een schuimspaan de bonen uit de pan en roer door de saus. Breng het goed op smaak met zout en peper. Schep het geheel over in een ovenschaal. Schenk er zoveel bonenkookvocht bij dat de bonen nét onder staan. Bak de gigantes plaki 45-60 minuten in de oven, tot de bovenste bonen een beetje knapperig zijn terwijl de rest lekker in de saus genesteld ligt. Verkruimel de feta en meng met de overige peterselie en dille. Strooi dit over de ovenschotel en serveer.

 

 

 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

250 gr gedroogde gigantes (Griekse reuzenbonen, of de beter verkrijgbare limabonen, vervang eventueel door 3 à 4 blikken limabonen of boterbonen)
½ tl natriumbicarbonaat (baking soda, niet te verwarren met bakpoeder)
3 wortelen
3 stengels bleekselderij
3 tenen knoflook
1 ui
3 el olijfolie
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
2 laurierbladeren
1 el gedroogde oregano
½ bosje peterselie
10 takjes dille
1 el rode wijnazijn
1 el ahornsiroop of honing
100 gr feta
zout en peper





Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?