Week de gedroogde bonen ten minste 12 uur in ruim koud water. Doe ze vervolgens in een pan met het natriumbicarbonaat en kook ze in ongeveer 1 uur gaar. (De bonen zijn dan zacht en moeten niet uit elkaar vallen. Het natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het velletje zacht wordt. Voeg geen zout toe, dat maakt het velletje hard).
Verwarm de oven op 180°C. Snijd ondertussen de wortelen, bleekselderij, knoflook en ui zo fijn mogelijk. Wij doen dit met een keukenmachine. Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit hierin de groenten rustig tot ze zacht worden. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 1 minuut mee. Voeg de tomatenblokjes, 100 ml water, laurier, oregano, azijn en ahornsiroop toe en breng aan de kook. Snijd de peterselie en dille fijn en voeg het grootste deel toe aan de saus. Laat 10 minuten pruttelen.
Schep met een schuimspaan de bonen uit de pan en roer door de saus. Breng het goed op smaak met zout en peper. Schep het geheel over in een ovenschaal. Schenk er zoveel bonenkookvocht bij dat de bonen nét onder staan. Bak de gigantes plaki 45-60 minuten in de oven, tot de bovenste bonen een beetje knapperig zijn terwijl de rest lekker in de saus genesteld ligt. Verkruimel de feta en meng met de overige peterselie en dille. Strooi dit over de ovenschotel en serveer.