Groene piperade
Meer info over Paprika

Piperade is een Baskisch gerecht van gesmoorde paprika. De klassieke versie wordt gemaakt met tomaat, maar omdat wij de piperade zo groen mogelijk wilden houden, laten we die achterwege.
Lekker met knapperig brood, rijst, pasta of aardappelpuree en een gebakken witvisfilet of eitjes die er langzaam in gegaard zijn (zoals we doen in ons recept 'eieren in tomatensaus met snijbiet' op de website).

 

 

Halveer de ui en snijd in dunne halve ringen. Snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika's en het pepertje en snijd in dunne reepjes.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en peper tot glazig. Voeg de bloem toe, meng door elkaar en fruit 1 minuut mee. Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 2 minuten indikken. Voeg de paprika en groentebouillon toe, breng aan de kook, draai het vuur lager en stoof de paprika onder af en toe roeren in 25-30 minuten zacht. Het meeste vocht moet nu verdampt zijn, zo niet, zet het vuur dan nog even hoger. Hak de peterselie fijn en roer het door de piperade. Breng op smaak met zout en peper. Strooi er tot slot naar wens wat chilivlokken over.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

350-400 gr groene paprika
1 ui
2 tenen knoflook
1 groene (jalapeño)peper
1 el bloem
120 ml witte wijn
350 ml groentebouillon
15 gr peterselie
2 el olijfolie
eventueel een snufje (piment d'Espelette) chilivlokken
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?