Hartige taart met bietjes en zalm

Meer info over Rode bieten

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

250 gr mascarpone (of half mascarpone, half crème fraîche)
3 el geraspte mierikswortel (het liefst vers, anders uit een potje, vervang eventueel door sterke mosterd)
1 citroen
500 gr gare bietjes (gekookt of gepoft)
olijfolie
1 ei
200 gr gerookte zalm
320 gr bladerdeeg
bloem
een handje rucola, waterkers of dille
zout en peper

De combinatie biet, mierikswortel en gerookte zalm is een klassieke combinatie waar we deze keer een hartige taart van hebben gemaakt. Eet je liever vegetarisch? Vervang dan de gerookte zalm door geroosterde hazelnoten.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige lap. Leg de lap op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een mes, op 2 centimeter van de rand, het deeg rondom in (maar niet helemaal door), zodat het er als het ware als een fotolijstje uit gaat zien. Deze rand zal tijdens het bakken omhoog komen zodat een mooie rand om je taart ontstaat. Prik met een vork wat gaatjes in het middendeel. Meng de mascarpone, mierikswortel en het sap van de citroen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Smeer het mascarponemengsel uit over het middendeel van de bladerdeegbodem, laat de rand vrij. Snijd de bieten in partjes en leg ze dakpansgewijs op het mascarponemengsel. Duw ze er een beetje in. Breng wederom op smaak met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Klop het ei los en smeer hiermee de rand van de taart in. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin en gerezen is. Verdeel de rucola over de taart en drapeer de gerookte zalm erop. Breng eventueel nog op smaak met zout, peper en dille.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

250 gr mascarpone (of half mascarpone, half crème fraîche)
3 el geraspte mierikswortel (het liefst vers, anders uit een potje, vervang eventueel door sterke mosterd)
1 citroen
500 gr gare bietjes (gekookt of gepoft)
olijfolie
1 ei
200 gr gerookte zalm
320 gr bladerdeeg
bloem
een handje rucola, waterkers of dille
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?