De combinatie biet, mierikswortel en gerookte zalm is een klassieke combinatie waar we deze keer een hartige taart van hebben gemaakt. Eet je liever vegetarisch? Vervang dan de gerookte zalm door geroosterde hazelnoten.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol hierop het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige lap. Leg de lap op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een mes, op 2 centimeter van de rand, het deeg rondom in (maar niet helemaal door), zodat het er als het ware als een fotolijstje uit gaat zien. Deze rand zal tijdens het bakken omhoog komen zodat een mooie rand om je taart ontstaat. Prik met een vork wat gaatjes in het middendeel. Meng de mascarpone, mierikswortel en het sap van de citroen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Smeer het mascarponemengsel uit over het middendeel van de bladerdeegbodem, laat de rand vrij. Snijd de bieten in partjes en leg ze dakpansgewijs op het mascarponemengsel. Duw ze er een beetje in. Breng wederom op smaak met zout en peper en sprenkel er wat olijfolie over. Klop het ei los en smeer hiermee de rand van de taart in. Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin en gerezen is. Verdeel de rucola over de taart en drapeer de gerookte zalm erop. Breng eventueel nog op smaak met zout, peper en dille.