Heel geroosterde bloemkool met kaassaus en lente-ui

Meer info over Bloemkool

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1 bloemkool
een flinke scheut olijfolie
een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
1 sjalot
1 el olie
300 gr geraspte oude of belegen kaas
125 ml room
50 ml droge witte wijn
1 groen pepertje
4 lente-uitjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de bladeren van de bloemkool af en een deel van de stronk, zodat de bloemkool rechtop in een ovenschaal kan staan. Besprenkel de bloemkool met flink wat olijfolie en een beetje zout en peper. Doe het geheel in de oven en bedruip de bloemkool regelmatig met het kookvocht en/of olie uit de ovenschaal. Het zal ongeveer 45-60 minuten duren tot de bloemkool gaar is, test dit door er in te prikken. Haal de bloemkool 10 minuten voordat hij klaar is uit de oven en strooi de geraspte Parmezaanse kaas erover. Zet vervolgens in de oven tot hij helemaal gaar is en een goudbruin kaaskorstje heeft.

Maak ondertussen de kaassaus. Verhit hiervoor in een steelpan een eetlepel olie. Snipper de sjalot en fruit deze in de olie tot glazig. Voeg de wijn toe en laat het bubbelen tot twee derde verdampt is. Zet het vuur laag. Voeg de room en kaas toe aan de pan. Blijf roeren tot de kaas is gesmolten tot een gladde romige saus, dit zal ongeveer 15 minuten duren. Snipper het pepertje en snijd de lente-uitjes in ringen. Roer de gesnipperde peper en de helft van de lente-ui door de saus en breng op smaak. Houd de kaassaus voorzichtig op een allerlaagst vuurtje warm.

Haal de bloemkool uit de oven, zet hem op een serveerschaal en giet een deel van de kaassaus erover. Strooi de rest van de lente-ui over de bloemkool. Serveer met de overige kaassaus. 

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

1 bloemkool
een flinke scheut olijfolie
een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
1 sjalot
1 el olie
300 gr geraspte oude of belegen kaas
125 ml room
50 ml droge witte wijn
1 groen pepertje
4 lente-uitjes

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?