In boter gegaarde schorseneren

Meer info over Schorseneren | Champignons

Dit is onze nieuwe lievelingsmanier om schorseneren te bereiden. Het recept is gebaseerd op een recept uit ons nieuwe lievelingskookboek Gather van Gill Meller. Serveer er als hoofdgerecht gebakken kabeljauw bij en/of een frisse salade. Wij vinden het ook een prachtig voorgerechtje.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen of voorgerecht 8 personen:

1 kg schorseneren
150 gr boter
5 tenen knoflook
½ citroen
10 takjes tijm
250 ml groentebouillon of water
500 gr champignons
2 el olijfolie
4 el peterselie
4 el hazelnoten (geroosterd)
zout en peper

Verwarm de oven voor op 150°C. Vul een schaal met water en knijp de citroen erboven uit. Schil de schorseneren en leg de schorseneren direct in de schaal met het citroenwater om verkleuren te voorkomen. Snijd 4 tenen knoflook in dunne plakjes. Spoel de schorseneren af en doe ze in een middelgrote ovenschaal. Rasp de citroen erboven. Leg de takjes tijm ertussen. Verdeel de boter in blokjes erover. Schenk de bouillon erbij en breng op smaak met zout en peper. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en knijp het langs de randjes goed aan zodat de stoom niet kan ontsnappen. Zet de schorseneren 1,5-2 uur in de oven, totdat de schorseneren mooi zacht zijn.
Snipper ondertussen het overgebleven teentje knoflook. Snijd de champignons in vieren. Hak de peterselie en hazelnoten grof. Verhit 5 minuten voordat de schorseneren klaar zijn, de olijfolie in een koekenpan. Fruit de knoflook 1 minuutje en voeg dan de champignons toe. Roerbak de champignons ongeveer 5 minuten, tot het meeste vocht verdampt is en de champignons gaar zijn maar nog wel een beetje bite hebben. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de schorseneren over de borden en schep de gebakken champignons erover. Bestrooi met peterselie en hazelnoten. Lepel er tot slot wat van de smaakvolle boter uit de ovenschaal over.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen of voorgerecht 8 personen:

1 kg schorseneren
150 gr boter
5 tenen knoflook
½ citroen
10 takjes tijm
250 ml groentebouillon of water
500 gr champignons
2 el olijfolie
4 el peterselie
4 el hazelnoten (geroosterd)
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?