Verwarm de oven voor op 190°C. Breng in een ruime pan water aan de kook. Snijd eventueel het kontje van de romanesco af zodat hij goed rechtop kan staan. Leg de romanesco in het kokende water en kook 10 minuten. Schep hem uit de pan en zet hem rechtop in een ovenschaal. Sprenkel de olijfolie erover en wrijf het er met je handen voorzichtig een beetje in zodat de olie goed verdeeld is. Knijp een halve citroen over de romanesco uit. Snipper het teentje knoflook. Verdeel de knoflook en tijmblaadjes over de romanesco en duw het voorzichtig tussen de roosjes. Rasp de schil van een halve citroen erboven en bestrooi met zout, peper en eventueel chilivlokken. Rooster de romanesco 30-40 minuten in het midden van de oven tot hij beetgaar is. Knijp vlak voor het serveren de andere helft van de citroen erboven uit en rasp er eventueel wat Parmezaanse kaas over.
Lekker met aardappelpuree of pasta met tomatensaus.