Indiase zoete aardappelsalade

Dit recept is gebaseerd op het Indiase street-food gerecht aloo chaat; een frisse, kleurrijke aardappelsalade.

Ingrediënten

Maaltijdsalade 2 personen:

500 gr zoete aardappel
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el olie
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
eventueel 1 tl chaat masala (specerijenmengsel, zie tip)
granaatappelpitjes van ½ granaatappel
½ kleine rode ui
½ limoen
75 gr (mini) papadums (wij gebruikten die van het bio-merk Yakso)
koriander/munt chutney
dadel/tamarinde chutney
munt en/of koriander ter garnering
zout en peper


Koriander-muntchutney
20 gr korianderblaadjes
20 gr muntblaadjes
1 groene chilipeper
1 el citroensap
2 el water
1 el yoghurt
1 tl honing
zout en peper

Dadel-tamarinde chutney:
100 gr dadels
2,5 tl tamarindepasta (wij gebruikten van het bio-merk Yakso)
snuf cayennepeper
snuf zout

Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 2-3 centimeter. Giet de kikkererwten af. Spreid de zoete aardappel en kikkererwten uit op een bakplaat. Meng met de olie, komijnpoeder en korianderpoeder. Breng op smaak met zout en peper. Rooster 20-25 minuten in de oven tot de zoete aardappel gaar is. Meng de chaat masala erdoor.
Snipper ondertussen de rode ui. Meng met een snuf zout en het sap van de limoen en zet even apart.
Verdeel de zoete aardappel en kikkererwten over een grote schaal. Strooi de rode ui en granaatappelpitjes erover. Verdeel ongeveer 10 volle theelepels van de 2 chutneys over de salade. Verkruimel een handje papadums en strooi erover. Garneer met wat blaadjes munt en koriander. Serveer met de overige papadums en chutneys erbij.

Tip: Chaat masala is een Indiaas specerijenmengsel. Wij hebben stad en land ernaar afgezocht en het uiteindelijk gevonden in het specerijenschap bij een grote Turkse supermarkt. Mocht je het niet kunnen vinden, dan ben je misschien geneigd het te vervangen door het beter verkrijgbare Indiase specerijenmengsel garam masala, maar dat raden we af; laat het dan liever achterwege. Garam masala heeft een meer warme, zoetige smaak, terwijl chaat masala fris-pittig is.

 

Koriander-muntchutney:
Pureer alle ingrediënten met een blender of staafmixer glad. Breng op smaak met zout en peper.

 

Dadel-tamarindechutney:
Snijd de dadels in stukken. Doe alle ingrediënten met 150 ml water in een pannetje en breng aan de kook. Pureer met een staafmixer of blender tot een dikke saus. Je wilt een zoetzure chutney krijgen. Hoe zoet de dadels zijn, en hoe zuur de tamarinde, wil nog wel eens verschillen, dus pas indien nodig de smaak nog wat aan, door een beetje suiker of juist extra tamarinde toe te voegen. Laat afkoelen (het wordt dan nog wat dikker).

Ingrediënten

Maaltijdsalade 2 personen:

500 gr zoete aardappel
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
1 el olie
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
eventueel 1 tl chaat masala (specerijenmengsel, zie tip)
granaatappelpitjes van ½ granaatappel
½ kleine rode ui
½ limoen
75 gr (mini) papadums (wij gebruikten die van het bio-merk Yakso)
koriander/munt chutney
dadel/tamarinde chutney
munt en/of koriander ter garnering
zout en peper


Koriander-muntchutney
20 gr korianderblaadjes
20 gr muntblaadjes
1 groene chilipeper
1 el citroensap
2 el water
1 el yoghurt
1 tl honing
zout en peper

Dadel-tamarinde chutney:
100 gr dadels
2,5 tl tamarindepasta (wij gebruikten van het bio-merk Yakso)
snuf cayennepeper
snuf zout

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?