Ingemaakte wortel
Meer info over Wortelen

Met wortel kun je natuurlijk heel veel kanten op. Wij maken het vaak in; op die manier kunnen we steeds opnieuw genieten van frisse wortel. Dit tafelzuur is heerlijk in allerlei salades of bij een kaasje zoals brie. In een weckpot blijft het wel drie maanden houdbaar in de koelkast.

Schil en rasp de wortels. Schil de gember en snijd in dunne reepjes of rasp het ook. Was de schil van de ingemaakte citroen goed onder koud stromend water en snijd het in dunne reepjes. Snijd de sjalotten in dunne ringetjes. Breng in een pan de rijstwijn, rijstazijn en appelciderazijn aan de kook. Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de pan. Haal van het vuur, dek af met bakpapier zodat alles goed onder de vloeistof blijft en laat intrekken totdat het mengsel is afgekoeld. Doe het mengsel vervolgens over in een gesteriliseerde pot (inhoud 1 liter) en bewaar in de koelkast.

Ingrediënten

Tafelzuur voor een pot van 1 liter:

275 gr wortels (ongeveer 1,5 grote wortel)
100 gr verse gember
100 ml rijstazijn
100 ml rijstwijn (Mirin, koop je oa. bij de Japanse toko. Kun je geen rijstwijn vinden? Gebruik dan 200 ml rijstazijn i.p.v. 100 ml rijstwijn)
125 ml appelciderazijn of een andere zoetige azijn
75 gr blanke rozijnen
15 gr schil van een ingemaakte citroen (Marokkaanse winkel of natuurlijk zelf ingemaakt)
2 grote sjalotten
¼ tl gemalen koriander
½ el zeezout

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?