Kimchi, gefermenteerde Chinese kool
Meer info over Chinese kool

In ons kerstpakket ontvingen wij de RotPot van Keukenboeren, superleuk! De RotPot is een doe-het-zelf kit waarmee je, als een echte thuislaborant, gemakkelijk de lekkerste gefermenteerde producten maakt, zoals bijv. zuurkool of Kimchi. Wij gebruiken daarvoor altijd dit recept, gebaseerd op een recept uit het kookboek Citroengras & Gember. Je kunt het maken in de RotPot, www.keukenboeren.nl  of gewoon in een gesteriliseerde (weck)pot.

 

 

 

Snijd de Chinese kool in stukken van 3 centimeter en doe in een grote kom. Meng het zout met 500 ml water en roer tot het zout is opgelost. Schenk dit pekelwater over de kool. Laat 4-5 uur rusten bij kamertemperatuur. Hak ondertussen de gember, ui, knoflook en appel grof. Mix deze ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus. Roer het peperpoeder, de suiker en eventueel de vissaus erdoor.
Spoel daarna de kool heel goed af onder koud stromend water. Knijp zoveel mogelijk water eruit. Snijd de lente-uien in ringen en doe met de kool in een kom. Giet de pittige saus over de kool. Meng en kneed alle ingrediënten met de hand heel goed door elkaar (we raden je aan keukenhandschoenen aan te doen). Schep alles in een gesteriliseerde (weck)pot en sluit de pot. Laat de Kimchi op een koele, donkere plek 24-48 uur fermenteren. Zet de pot dan in de koelkast waar de Kimchi nog maanden goed blijft. De smaak zal zich blijven ontwikkelen.
Tip: naar wens kun je ook 2 grof geraspte wortelen of 8 grof geraspte radijsjes toevoegen.

Ingrediënten

1 Chinese kool
100 gr zeezout
3 cm gember
6 tenen knoflook
1 ui
½ appel
eventueel 2 el vissaus
30 gr Koreaans rode peperpoeder, cayennepeper, andere chilivlokken of sambal
1 el kristalsuiker
4 lente-uien

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?