Kimchi, gefermenteerde Chinese kool

Meer info over Chinese kool | Paksoi
Kimchi - pittig gefermenteerde kool en soms ook andere groenten - is een van de belangrijkste gerechten in de Koreaanse keuken. Serveer als bijgerecht bij bijvoorbeeld bibimbap of meng door gebakken rijst of een misosoep. I.p.v. Chinese kool kun je ook paksoi gebruiken of van allebei de helft van de hoeveelheid.

Ingrediënten

1 kg Chinese kool of paksoi
100 gr zeezout
3 cm gember
6 tenen knoflook
1 ui
½ appel
eventueel 2 el vissaus
30 gr Koreaans rode peperpoeder, cayennepeper, andere chilivlokken of sambal
1 el kristalsuiker
4 lente-uien

Snijd de Chinese kool in stukken van 3 centimeter en doe in een grote kom. Meng het zout met 500 ml water en roer tot het zout is opgelost. Schenk dit pekelwater over de kool. Laat 4-5 uur rusten bij kamertemperatuur. Hak de gember, ui, knoflook en appel grof. Mix deze ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus. Roer het peperpoeder, de suiker en eventueel de vissaus erdoor. Spoel daarna de kool heel goed af onder koud stromend water. Knijp zoveel mogelijk water eruit. Snijd de lente-uien in ringen en doe met de kool in een kom. Giet de pittige saus over de kool. Meng en kneed alle ingrediënten met de hand heel goed door elkaar (we raden je aan keukenhandschoenen aan te doen). Schep alles in een gesteriliseerde (weck)pot en sluit de pot. Laat de Kimchi op een koele, donkere plek 24-48 uur fermenteren. Draai af en toe even open zodat er lucht kan ontsnappen.. Zet de pot daarna in de koelkast waar de Kimchi nog maanden goed blijft. De smaak zal zich blijven ontwikkelen. Proef en bepaal zelf wanneer je hem het lekkerst vindt. Tip: naar wens kun je ook 2 grof geraspte wortelen of 8 grof geraspte radijsjes toevoegen.

Ingrediënten

1 kg Chinese kool of paksoi
100 gr zeezout
3 cm gember
6 tenen knoflook
1 ui
½ appel
eventueel 2 el vissaus
30 gr Koreaans rode peperpoeder, cayennepeper, andere chilivlokken of sambal
1 el kristalsuiker
4 lente-uien

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?