Verhit de olie in een ruime soeppan en bak hierin de kippenpoten rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan. Snijd het kontje en het donkergroene deel van de prei af. Halveer de preien in de lengte en was ze. Snijd de prei in halve maantjes. Snijd de knoflook fijn. Fruit de prei en knoflook 5 minuten in de soeppan. Voeg dan de kippenpoten, laurier en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 45 minuten zachtjes pruttelen, tot de kip gaar is. Schuim de soep indien nodig af.
Bereid ondertussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
Haal de kippenpoten uit de pan en verwijder het vel (zie tip). Scheur met behulp van 2 vorken de kip in reepjes. Doe dit kippenvlees terug in de pan. Voeg ook de quinoa en citroensap toe. Roer door elkaar en breng nogmaals aan de kook. Hak de peterselieblaadjes fijn en roer erdoor. Breng goed op smaak met zout en peper en serveer.
Tip: je kunt het vel van de kip omtoveren tot een knapperig chipje, waarmee je bijvoorbeeld je soep kunt garneren. Spreid daarvoor het vel uit op een bakplaat met bakpapier. Leg er een vel bakpapier en een ovenschaal op, zodat het vel plat wordt gedrukt. Bak 15-20 minuten in een oven op 180°C, tot het goudbruin en knapperig is. Strooi er wat zout en peper over.