Romescosaus is een klassieke Spaanse saus die heerlijk is bij allerlei gegrilde groenten. Deze keer maakten wij een snelle versie van de saus en serveerden het als hoofdgerecht met knapperige bloemkoolroosjes, rijst en licht aangemaakte eikenbladsla. Pimenton is verkrijgbaar bij delicatessezaken en is absoluut een aanrader om naar op zoek te gaan, mocht je het nog niet in huis hebben, want het geeft in een mum van tijd een heerlijk gerookte smaak aan gerechten.
Maak eerst de saus. Hak de amandelen grof en doe ze samen met ½ theelepel paprikapoeder, de geroosterde paprika, broodkruim, knoflook, azijn en 50 ml water in een keukenmachine en meng het tot een dikke, egale saus. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
Breng water in een ruime pan aan de kook. Verdeel de bloemkool in roosjes. Blancheer de roosjes 2-3 minuten. Giet ze af en laat eventjes uitdampen. Doe de bloem samen met 1 theelepel paprikapoeder en wat zout en peper in een kom. Doe de bloemkoolroosjes hierin en wentel ze door de bloem zodat ze rondom bedekt worden. Verhit een scheut olie in een wok op hoog vuur. Bak hierin ongeveer een kwart van de bloemkoolroosjes tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de overige bloemkoolroosjes en voeg eventueel nog wat extra olie toe. Breng de knapperige bloemkoolroosjes op smaak met zout en peper en serveer ze met de salsa romesco!