Knapperige tofu met koolrabiremoulade

Meer info over Koolrabi
Bij restaurant Spirit in Rotterdam – waar ook met groenten van boerderij Landzicht wordt gekookt – aten we heel graag hun extreem knapperige tofu. Die is nu helaas van het menu af, en dus zijn we zelf aan het experimenteren gegaan, met dit recept voor knapperige tofu als resultaat. Het combineert enorm goed met de fris-romige remoulade van koolrabi. Maak er een volledige maaltijd van door te serveren met pitabrood of wraps, parelgortsalade of gestoomde aardappeltjes.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 koolrabi
1 volle el mayonaise
1 tl Dijon mosterd
½ el citroensap
5 gr bieslook of peterselie
500 gr stevige tofu
100 gr bloem
50 gr maizena
20 ml shoyu of sojasaus
1 tl gerookt paprikapoeder
½ tl cayennepeper
150 gr cornflakes (ongezoet)
zonnebloemolie
zout en peper

Schil de koolrabi. Snijd de koolrabi julienne (door het eerst in dunne plakken en daarna in luciferdunne reepjes te snijden). Doe in een kom en meng er 1 theelepel zout door. Laat 30 minuten tot 24 uur staan, zodat de koolrabi zachter wordt en een deel van het vocht onttrokken wordt. Spoel de koolrabi af en dep droog met een schone theedoek. Roer de mayonaise, mosterd en citroensap door de koolrabi. Snijd de kruiden fijn en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Bewaar in de koelkast.

Leg de tofu op 2 vellen keukenpapier en zet er 20 minuten iets zwaars op, zodat het vocht eruit gedrukt wordt. Snijd vervolgens de tofu in repen van zo’n 1,5 centimeter dik en 4 centimeter lang. Verkruimel de cornflakes en leg op een groot diep bord. Roer de bloem, maizena, paprikapoeder en cayennepeper door elkaar. Klop er shoyu en ongeveer 100 ml water doorheen tot een lobbig beslag ontstaat. Breng goed op smaak met zout en peper.

Verwarm een laag van 1,5 centimeter zonnebloemolie in een pan tot 180°C. Haal de repen tofu door het beslag – laat het teveel eraf lopen – en rol het daarna door de cornflakes. Zorg dat de tofu rondom goed bedekt is. Frituur de gepaneerde tofu in 2 minuten goudbruin en knapperig. Draai na 1 minuut even om. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met de koolrabiremoulade.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 koolrabi
1 volle el mayonaise
1 tl Dijon mosterd
½ el citroensap
5 gr bieslook of peterselie
500 gr stevige tofu
100 gr bloem
50 gr maizena
20 ml shoyu of sojasaus
1 tl gerookt paprikapoeder
½ tl cayennepeper
150 gr cornflakes (ongezoet)
zonnebloemolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?