Knolselderij-bonenstoof
Meer info over Knolselderij
Grote witte bonen, zoals boterbonen of limabonen, eten we erg graag. We hebben altijd wel een aantal blikken in huis zodat we in een handomdraai een lekker gerecht op tafel kunnen toveren. Zoals dit snelle stoofje met knolselderij. Het volstaat als een hoofdgerecht op zich, maar is ook erg lekker bij gebakken witvis of geroosterde/gestoofde kip.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen, bijgerecht 3-4 personen:1 knolselderij
600 gr boter- of limabonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht, ze heten soms ook reuzenbonen of Spaanse bonen)
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
5 takken tijm
2 laurierbladeren
300 ml groentebouillon
½ citroen
handje winters bladgroen (zoals palmkool, boerenkool, snijbiet of spinazie)
zout en peper
Schil de knolselderij en snijd in blokjes (van ongeveer 1,5-2 centimeter). Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan. Bak hierin de knolselderij in 5-10 minuten rondom goudbruin. Schep uit de pan.
Snijd de ui in dunne halve ringen en de knoflook in dunne plakjes. Verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Giet de bonen af, maar spoel ze niet om, zodat het stoofpotje straks lekker smeuïg kan worden. Voeg de bonen, knolselderij, tijm, laurier en bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook. Dek de pan af en laat 15-20 minuten pruttelen tot de knolselderij gaar is en het vocht met een derde is ingedikt. Snijd het bladgroen in reepjes. Voeg het bladgroen en het sap van de citroen toe aan de pan. Warm het geheel goed door, tot het bladgroen geslonken en beetgaar is. Breng goed op smaak met zout en peper en serveer.
Tip: wat peterselie-pangrattato (broodkruim) erover gestrooid maakt dit gerecht extra lekker. Scheur hiervoor een oude bruine boterham in kleine stukjes en bak ze in wat olijfolie tot knapperige croutons. Hak ze met een keukenmachine samen met 10 gram peterselie tot fijn broodkruim. Breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen, bijgerecht 3-4 personen:
1 knolselderij
600 gr boter- of limabonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht, ze heten soms ook reuzenbonen of Spaanse bonen)
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
5 takken tijm
2 laurierbladeren
300 ml groentebouillon
½ citroen
handje winters bladgroen (zoals palmkool, boerenkool, snijbiet of spinazie)
zout en peper
1 knolselderij
600 gr boter- of limabonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht, ze heten soms ook reuzenbonen of Spaanse bonen)
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
5 takken tijm
2 laurierbladeren
300 ml groentebouillon
½ citroen
handje winters bladgroen (zoals palmkool, boerenkool, snijbiet of spinazie)
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!