Koolraappuree met (vegetarische) Zweedse balletjes
Meer info over Koolraap
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen:1 koolraap
2,5 el boter
150-200 ml melk
10-15 vegetarische Zweedse balletjes (die bestaan o.a. van de Vegetarische Slager, AH eigen merk en uiteraard Ikea)
1 el olijfolie
1,5 el bloem
150 ml groentebouillon
75 ml slagroom
½ el sojasaus
1 tl Dijon mosterd
5 gr peterselie
zout en peper
Schil de koolraap en snijd in stukken. Kook de koolraap in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af. Voeg 1 eetlepel boter en 150 ml melk toe. Pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een redelijk gladde puree. Voeg indien nodig wat extra melk toe. Breng op smaak met zout en peper.
Bereid de balletjes met saus terwijl de koolraap gaar aan het worden is. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bereid de balletjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep ze uit de pan. Voeg 1,5 eetlepel boter en de bloem toe en roer door elkaar. Bak enkele minuten, tot deze roux naar koekjes ruikt (een teken dat de bloem gegaard is). Voeg de bouillon en slagroom toe en klop alles met een garde goed door elkaar, om klontjes bloem te voorkomen. Breng aan de kook. Laat enkele minuten pruttelen tot de saus wat is ingedikt. Roer de sojasaus en mosterd erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de koolraappuree, balletjes en saus over 2 borden. Garneer met fijngehakte peterselie.
Tip: de Ikea-klassieker volgend, is dit gerecht ook lekker met cranberrycompote en/of doperwtjes erbij.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen:
1 koolraap
2,5 el boter
150-200 ml melk
10-15 vegetarische Zweedse balletjes (die bestaan o.a. van de Vegetarische Slager, AH eigen merk en uiteraard Ikea)
1 el olijfolie
1,5 el bloem
150 ml groentebouillon
75 ml slagroom
½ el sojasaus
1 tl Dijon mosterd
5 gr peterselie
zout en peper
1 koolraap
2,5 el boter
150-200 ml melk
10-15 vegetarische Zweedse balletjes (die bestaan o.a. van de Vegetarische Slager, AH eigen merk en uiteraard Ikea)
1 el olijfolie
1,5 el bloem
150 ml groentebouillon
75 ml slagroom
½ el sojasaus
1 tl Dijon mosterd
5 gr peterselie
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!