Koolrabi dauphinoise

Meer info over Koolrabi

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

2 stuks koolrabi
1 el boter en een beetje extra om mee in te vetten
2 uien
2 tl verse tijmblaadjes
110 ml water of bouillon
110 ml crème fraîche
2 tenen knoflook
zout en peper

Dit is een variant op de klassieke Franse aardappelgratin met crème fraîche. Door koolrabi te gebruiken in plaats van aardappel en de gratin te maken zonder kaas of eieren, blijft het een heerlijk licht gerecht, perfect voor een zomeravond met een lekkere salade erbij.

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal (20x27 centimeter) in met boter. Snijd de knoflook fijn. Snijd de ui in ringen. Verhit de eetlepel boter in een pan en fruit hierin zachtjes de ui met de tijm tot de ui zacht en glazig is. Voeg het water of de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan wat lager en voeg de crème fraîche, knoflook, zout en peper toe. Laat het een paar minuten pruttelen. Schil de koolrabi en snijd ze in dunne ronde plakken van 2 millimeter dik. Leg de koolrabiplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Schep het uimengsel over de koolrabi. Dek de schotel af met bakpapier en bak hem 1 uur in de oven. Verwijder daarna het bakpapier en zet de schotel nog 30 minuten in de oven tot de koolrabi dauphinoise gaar en goudbruin is.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

2 stuks koolrabi
1 el boter en een beetje extra om mee in te vetten
2 uien
2 tl verse tijmblaadjes
110 ml water of bouillon
110 ml crème fraîche
2 tenen knoflook
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?