Koreaanse soep met paksoi

Meer info over Paksoi

Een Koreaanse vriendin, die nu helaas niet meer in Nederland woont, gaf ons dit recept. Zij hield totaal niet van koken, maar wel van lekker eten, en hoopte dat wij haar met deze soep even terug konden brengen naar Korea. Volgens haar was de missie geslaagd! De soep is vergelijkbaar met een gevulde misosoep en naar wens kun je (glas)noedels toevoegen om er nog meer een maaltijdsoep van te maken.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 paksoi
3 el doenjang, Koreaans gefermenteerde sojapasta, grotere supermarkten en (Koreaanse) toko, of lichtbruine miso
1 el gochujang, Koreaanse chilipasta of vervang door 1 fijngehakte chilipeper, laat achterwege als je niet van pittig houdt
1 tl sesamolie
5 cm gember
2 tenen knoflook
1,2 l dashi of groentebouillon
200 gr tofu
20 gr gedroogde paddenstoelen
4 lente-uien

Week de paddenstoelen 10-20 minuten in heet water, tot ze zacht zijn. Rasp de gember en knoflook fijn en wrijf ze in een vijzel tot een zo fijn mogelijke puree. Knijp het overtollige vocht uit de geweekte paddenstoelen en snijd ze in reepjes. Verhit de sesamolie in een ruime pan en fruit hierin de gember-knoflookpuree 3 minuten aan. Voeg de doenjang, gochujang en paddenstoelen toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de dashi of bouillon toe, breng aan de kook en meng alles al roerend goed door elkaar, zodat de soep een heldere bruine kleur krijgt. Snijd de tofu in blokjes, de lente-uien in ringetjes en de paksoi in repen. Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg daarna de tofu, lente-ui en paksoi toe. Laat de soep nog ongeveer 5 minuten pruttelen tot alle ingrediënten goed warm zijn, maar ook nog een bite hebben. Serveer direct.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 paksoi
3 el doenjang, Koreaans gefermenteerde sojapasta, grotere supermarkten en (Koreaanse) toko, of lichtbruine miso
1 el gochujang, Koreaanse chilipasta of vervang door 1 fijngehakte chilipeper, laat achterwege als je niet van pittig houdt
1 tl sesamolie
5 cm gember
2 tenen knoflook
1,2 l dashi of groentebouillon
200 gr tofu
20 gr gedroogde paddenstoelen
4 lente-uien

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?